Međunarodni tjedan Gluhih, od 23. do 29. rujna 2019. godine

Međunarodni tjedan Gluhih, od 23. do 29. rujna 2019. godine

29. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Međunarodni tjedan Gluhih, od 23. do 29. rujna 2019. godine

Hrvatski savez gluhi i nagluhih je 28. rujna 2019. godine povodom održavanja Međunarodnog tjedna Gluhih na Europskom trgu u Zagrebu organizirao događanje na kojem su se građani mogli upoznati s hrvatskim znakovnim jezikom, naučiti neke od znakova, upoznati članove Foruma mladih Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, kao i Miss Gluhih Europe i Mistera Gluhih, te pogledati film o kulturi gluhih osoba.

Prema podacima Svjetske federaciji gluhih, u svijetu danas živi oko 72 milijuna gluhih osoba. Prema podacima Registra osoba s invaliditetom u Hrvatskoj je 13.460 osoba s težim razmjerima gubitka sluha. Danas osobe s oštećenjem sluha koriste više od 300 različitih znakovnih jezika. Znakovni su jezici punopravni jezici, strukturno različiti od govornog jezika, a kako bi se podigla svijest o važnosti znakovnog jezika u punoj realizaciji ljudskih prava gluhih osoba, Opća skupština UN-a je 23. rujan proglasila Međunarodnim danom znakovnih jezika

Međunarodni tjedan Gluhih obilježava se u cijelom svijetu različitim aktivnostima zajednice gluhih kojima se na sudjelovanje pozivaju svi zainteresirani: gluhe osobe, obitelji, prijatelji, državne institucije, profesionalni tumači/prevoditelji znakovnih jezika i organizacije osoba s invaliditetom. „Sa znakovnim jezikom svi su uključeni“ zajednička je tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodnog tjedna Gluhih 2019.

Iz ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom događanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: