Međunarodna panel diskusija „Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse“

Međunarodna panel diskusija „Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse“

17. studenoga 2021.Kategorije: Novosti

Međunarodna panel diskusija „Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse“

8. Centar znanja za društveni razvoj u području unapređenja kvalitete življenja osoba s invaliditetom organizirao je 15. studenoga 2021. godine Međunarodnu online panel diskusiju „Primjereno stanovanje osoba s invaliditetom u RH i regiji – primjeri dobre i loše prakse“ u okviru kampanje “Je li osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj primjereno stanovanje lutrija?” koja je pokrenuta s ciljem donošenja odgovarajućeg pravnog okvira za socijalno stanovanje u Republici Hrvatskoj.
Tijekom diskusije panelisti, među kojima su bili predstavnici pokreta osoba s invaliditetom iz Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, predstavnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Republike Hrvatske i predstavnik akademske zajednice, odgovarali su na pitanja o načinima omogućavanja i uređivanja socijalnog stanovanja. Tijekom svojih izlaganja panelista su govorili i o primjeni različitih zakonskih okvira u svojim zemljama kojima su na različite načine regulirana pitanja osoba s invaliditetom u odnosu na socijalno stanovanje.
Prof. dr. sc. Gojko Bežovan, redoviti profesor socijalne politike na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao jedan od vodećih hrvatskih stručnjaka za socijalnu politiku koji dugi niz godina socijalno stanovanje ima u fokusu svoga djelovanja, istaknuo je kako u Hrvatskoj ne postoji niti zakon niti sustav ili sustavni pristup temi socijalnog stanovanja.
Upravo zbog toga pokret osoba s invaliditetom dugi niz godina zagovara inicijativu za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju. U međuvremenu, u pojedinim gradovima stihijski se rješavaju pitanja stanovanja određenog broja osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, ponekad dodjelom prilagođenog stana, međutim najčešće dodjelom djelomično prilagođenog ili neprilagođenog stambenog prostora. Uz to osobe s invaliditetom uglavnom nemaju mogućnosti unajmiti odgovarajući stan zbog postojećih predrasuda. Kako je cijena stanova zadnjih godina rapidno rasla najveći broj osoba s invaliditetom ne može si priuštiti stan prema tržišnoj cijeni, a to ne može niti velik broj građana Republike Hrvatske kao što su mladi, osobe starije životne dobi i ostale društveno ranjive skupine.
U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom diskusiju je pratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić koji je istaknuo kako je jedan od glavnih problema pitanje nadležnosti ili nenadležnosti brojnih institucija koje se bave ili bi se trebale baviti ovom temom. Naime, pravobraniteljica gotovo od 2008. godine i početka rada institucije Pravobranitelja z osobe s invaliditetom ukazuje na potrebu omogućavanja socijalnog stanovanja. Preporuke vezane za donošenje Zakona o socijalnom stanovanju i osnivanjem fonda iz kojeg bi se mogla koristiti sredstva za osiguravanjem elemenata pristupačnosti se iz godine u godinu ponavljaju.

Podijelite ovu objavu s drugima: