Medijska konferencija HUPT-a: „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“

U prostorijama Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) na zagrebačkoj Sloboštini, 20. prosinca 2019. godine je organizirana medijska konferencija „Pristupačnost je preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom“. Konferencija je bila završna aktivnost obilježavanja i proslave 20. godišnjice rada HUPT-a.
Istaknuto je kako u Republici Hrvatskoj iako imamo zakonodavni okvir za pristupačnost, nedostatna ili loše izvedena pristupačnost je još uvijek jedna od osnovnih prepreka za uključivanje osoba koje se kreću u invalidskim kolicima u svakodnevne aktivnosti. Članovi HUPT-a su osobe s paraplegijom ili tetraplegijom i gotovo njih 99,5 % se kreće pomoću invalidskih kolica.
Tijekom konferencije razgovaralo se o pristupačnosti javnih institucija i ustanova, problematici osiguravanja pristupačnosti građevina koje su zaštićena kulturna dobra, potrebi ažuriranja važećeg Pravilnika o osiguravanju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, kao i drugim temama važnim za osobe koje se najvećim dijelom kreću u invalidskim kolicima.
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić istaknuo je kako je fizička pristupačnost svima važna upravo zbog ostvarivanja prava i ravnopravnog pristupadobrima i uslugama, ali i ostvarivanja svih sadržaja svakodnevnog života. Brojne institucije još nisu pristupačne, te trebamo kao društvo ulagati dodatne napore za implementaciju načela univerzalnog dizajna, što će svim građanima olakšati pristup, kretanje i korištenje svih javnih i drugih sadržaja.

Prilagodba