Konferencija “Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama”

Konferencija “Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama”

6. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Konferencija “Podrška osobama s invaliditetom u Gradu Zagrebu u rizičnim situacijama”

Konferenciju je putem platforme Zoom 3. studenoga 2021. godine organizirala Udruga za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „Zamisli“.
Tijekom konferencije koja se organizirala povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom raspravljalo se o podršci osobama s invaliditetom u rizičnim situacijama, kao što su nedavni potresi i aktualna pandemija koronavirusa. Konferencija je održana kao jedna od aktivnosti projekta “Položaj osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu”, financiranog kroz jednokratne financijske potpore Grada Zagreba.
Na konferenciji su sudjelovali predstavnici institucija i nevladinih udruga. O izazovima u rizičnim situacijama te o tome kako su ih prevladali, govorile su osobe s invaliditetom s prebivalištem u Gradu Zagrebu.

Između ostalog, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak je u uvodnom izlaganju navela kako su se mnoge osobe s invaliditetom suočile sa nizom problema tijekom pandemije – od nedostatka sustavne podrške, nedostupnosti medicinske opreme i usluga, nabavke zaštitne opreme, problema s asistencijom kako u studentskim domovima tako i u vlastitim domovima. Istaknula je kako mnoge lokalne sredine nemaju protokole i planove za pomoć osobama s invaliditetom u kriznim situacijama kao ni baze podataka. Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom je proveo anketno ispitivanje ovlasti raznih ključnih dionika kao i njihovu međusobnu suradnju kao što su lokalni zavodi za javno zdravstvo, Crveni križ, vatrogasne zajednice te zavod za hitnu medicinu.
Vidljivo je da postoji prostor za poboljšanja, od uvođenja protokola i planova, informatičke povezanosti, kao i niz drugih usluga potrebnih građanima u kriznim situacijama.

Više možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://studentski.hr/vijesti/hrvatska/osobe-s-invaliditetom-zahtijevaju-jasne-protokole-o-postupanju-u-kriznim-situacijama

Podijelite ovu objavu s drugima: