Knjiga svima

Projektni tim koji stoji iza programa Film svima udruge Filmaktiv osnažen partnerima Udrugom gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udrugom slijepih Primorsko-goranske županije, Udrugom Portić kroz program Tete i barbe pričalice te Gradskom knjižnicom Rijeka, pokrenuo je novi inkluzivni projekt — Knjiga svima koji je u petak, 15.10.2021. imao svoju završnicu u Dječjoj kući uz panel raspravu na temu Kome trebaju inkluzivne kulturne prakse?, radionice pisanja na brajici, pričanja na hrvatskom znakovnom jeziku te radionice pričanja i čitanja priča.
Ujedno je ovim događajem proslavljen Mjesec hrvatske knjige i obilježen Međunarodni dan bijeloga štapa.

Inkluzivnim audiovizualnim programom Knjiga svima potiče se čitanje gluhih, nagluhih, slijepih, slabovidnih, ali i čujućih i videćih osoba.
Kroz projekt Knjiga svima, financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske kroz program poticanja čitanja u Godini čitanja te sredstvima Primorsko-goranske županije, četiri knjige za djecu su prevedene i prilagođene za gluhe i nagluhe te slijepe osobe.
Odabrani naslovi su pretvoreni u audioknjige zahvaljujući edukaciji Emila Mandarića, predsjednika Udruge slijepih Primorsko-goranske županije te su uz audio izdanje, knjige opremljene i inkluzivnim filmom koji su izradili tumači i prevoditelji za hrvatski znakovni jezik.
Inkluzivne audiovizualne knjige postaju dio novoformiranog fonda inkluzivnih naslova Gradske knjižnice Rijeka pod nazivom Knjiga svima te će biti svima dostupni kroz cijelu godinu.

Panel raspravi iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je savjetnica Tea Rubeša iz Područnog ureda Rijeka.

Prilagodba