Kamp Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama

Kamp Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama

17. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Kamp Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama

U Tuheljskim Toplicama 16. siječnja 2023. godine započeo je tradicionalni trodnevni kamp Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama. Ovaj je kamp dio provedbe trogodišnjeg programa (2020.-2023.) Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike pod nazivom „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove lll“. Na kampu ove godine sudjeluje više od 100 sudionika, predstavnika udruga i klubova, osobe s intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji, a izlaganja o temama važnim za osobe s intelektualnim teškoćama i o rad s njima izlažu brojni stručnjaci iz različitih područja. Za sudionike s invaliditetom paralelno sa stručnim izlaganjima organizirane su brojne plesne, sportske i rekreativne radionice.

Kamp je otvorio predsjednik Saveza Ozren Catela s nažalost tužnom obavijesti kako je neposredno uoči početka kampa preminula gospođa Tija Osmanović, dugogodišnja stručna suradnica na projektima Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prvog dana kampa je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić koji je u uvodnom dijelu i pozdravnoj riječi istaknuo dugu tradiciju djelovanja i postojanja ovog Saveza koja u radu s osoba s intelektualnim teškoćama datira još od 1957. godine. Vrlo je važno znati cijeniti mogućnosti okupljanja u današnje vrijeme osobito nakon dugih mjeseci izolacija uvjetovanih pandemijom. Upravo su ove i ovakve aktivnosti organizacija osoba s invaliditetom najznačajnije, jer ostvaruju mogućnosti za izmjenom iskustava, upoznavanja, ali i stručna osnaživanja članova, roditelja i svih onih koji u udrugama rade u korist osoba s intelektualnim teškoćama. Uspješnost prilagodbi osoba s intelektualnim teškoćama u svoju obitelji, odnosno u širu zajednicu ovisi o težini samog oštećenja i pravovremenom obuhvaćanju stručnim tretmanom, ali i spremnosti okoline da ih prihvati i omogući im što bolje uvjete za njihov život i rad.

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama osnovan je 1957. u Zagrebu kao Društvo za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama. Od svojih početaka član je Međunarodne lige nacionalnih saveza osoba s mentalnim hendikepom (ILSMH), što je današnja globalna organizacija za pitanja intelektualnih teškoća Inclusion International. Danas Savez okuplja 31 temeljnu udrugu i 40 klubova za osobe s intelektualnim teškoćama iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Podijelite ovu objavu s drugima: