„Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike“

„Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike“

14. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

„Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike“

Dana 14. prosinca 2022. godine u Vijećnici Grada Rijeke je održan stručni skup pod nazivom „Kako prekinuti začarani krug siromaštva i pružiti djeci jednake prilike“ u organizaciji Pravobraniteljice za djecu.

Stručni skup održan je s ciljem ukazivanja na probleme s kojima se suočavaju djeca koja žive u siromaštvu i kroz konstruktivni dijalog i raspravu sa stručnjacima iz ovog područja te ostalim relevantnim dionicima donijeti zaključke o potrebi daljnjih aktivnosti u smjeru veće zaštite prava i interesa djece.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je prisutne upoznala s radom institucije pravobranitelja za djecu u području siromaštva te na koji način siromaštvo utječe na djecu u iskorištavanju njihovog punog potencijala i prepoznavanju njihovih vrijednosti te ostvarivanju prava djeteta na obrazovanje i jednake prilike za razvoj.

Uz pravobraniteljicu za djecu, svoja iskustva, znanja i aktivnosti u svezi siromaštva djece, predstavili su Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb, Centar za socijalnu skrb Rijeka te predstavnici resornog Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kao primjer dobre prakse, kroz pružanje usluge socijalnog mentoriranja djeci pogođenoj siromaštvom, predstavila se udruga Centar za kulturu dijaloga koja je prisutne upoznala s programom socijalne inkluzije „Moje mjesto pod suncem“.

Također su o problemu siromaštva i socijalne isključenosti djece govorili i predstavnici akademskih zajednica Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ekonomskog instituta u Zagrebu i Medicinskog fakulteta u Rijeci.

Iz Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Rijeci, stručnom skupu su prisustvovale savjetnica Tea Rubeša i stručna suradnica Klara Senčanin.

Podijelite ovu objavu s drugima: