Jednakost kroz sport – 30. obljetnica osnutka

Jednakost kroz sport – 30. obljetnica osnutka

28. prosinca 2022.Kategorije: Novosti

Jednakost kroz sport – 30. obljetnica osnutka

U zagrebačkom hotelu Westin 27. prosinca 2022. godine svečano je obilježeno 30. godina osnutka Hrvatskog sportskog saveza gluhih (HSSG). Među brojnim uzvanicima, izaslanicima predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta, Grada Zagreba, te trenerima i gluhim sportašima, svečanosti je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Prigodom svečanosti predstavljeni su brojni i zaista značajni rezultati gluhih sportaša na olimpijskoj, svjetskoj i europskoj razini u rukometu, futsalu, atletici, alpskom skijanju, taekwondou, badmintonu, judu, hrvanju, stolnom tenisu, plivanju, kuglanju, curlingu, streljaštvu, šahu, a dodijeljena su i priznanja najboljima. Među dodijeljenim priznanjima posebno izdvajamo priznanje za životno djelo koje je dodijeljeno Mariu Lušiću, počasnom predsjedniku HSSG-a.

Hrvatski sportski savez gluhih je osnovan za vrijeme Domovinskog rata 29. veljače 1992. godine u Zagrebu kao nacionalni sportski savez koji je okupio i od tada okuplja sportske klubove i društva gluhih osoba s područja cijele Republike Hrvatske. Sport gluhih prvi put se organizirano pojavljuje puno ranije, 1925. godine u Zagrebu, pod tadašnjim imenom “Dobrotvor”. Od 1993. godine HGSS je i samostalan član Međunarodnog odbora za sport gluhih (CISS). U središnjem dijelu loga HSSG-a od početka se nalazi simbol pokreta ruku koji označava atletiku, kraljicu sporta, odnosno sport u cijelosti. U Hrvatskoj je danas oko 600 gluhih osoba koje su aktivno uključene u organizirani sustav bavljenja sportom. Posljednje Olimpijske igre gluhih održane su brazilskom Rio de Janeiru, a one su posebno olimpijsko natjecanje koje se ne odražava zajedno s paraolimpijskim igrama. O uspješnim nastupima naših gluhih sportaša najbolje govori i podatak kako je od prvog nastupa hrvatskih gluhih sportaša do danas osvojeno 17 olimpijskih odličja od kojih osam zlatnih, šest srebrnih i tri brončane medalje.

Podijelite ovu objavu s drugima: