Izložba: Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac

Izložba: Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac

28. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Izložba: Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac

U sklopu Noći muzeja 2023., u petak, 27. siječnja 2023. godine, u pristupačnom prostoru zaprešičke Vršilnice, otvorena je izložba Sloboda mog uma. Avangardne umjetnice iz Kolekcije Marinko Sudac. Organizatori ove izložbe koja prikazuje raznolike kreativne prakse umjetnica 20. stoljeća iz regije i šire su Grad Zaprešić i Zaklada Marinko Sudac.

Na izuzetno posjećenom i popraćenom svečanom otvorenju izložbe govorili su povjesničar umjetnosti Jerko Denegri i gradonačelnik Grada Zaprešića Željko Turk. Ovom prigodom istaknuto je kako su se kroz povijest žene koje su težile umjetničkoj karijeri suočavale s izazovima kao što su društveno neodobravanje i ograničene mogućnosti obrazovanja. Kako su se te prepreke počele urušavati, mnoge su žene imale prilike sudjelovati u modernističkim umjetničkim pokretima koji su nastajali u tom dobu, a neke su imale i pionirske uloge u njima. Kustosi izložbi su Jerko Denegri i Dorotea Fotivec Očić, postav izložbe potpisuju Davor Mateković i studio Proarh, a vizualni identitet Bruketa&Žinić&Grey. Izložba se može pogledati u prostoru Vršilice do 10. veljače, a ulaz je besplatan.

Ova je izložba zamišljena kao prvom izložbom u nizu i u sklopu višegodišnjeg projekta s ciljem pozicioniranja grada Zaprešića kao značajnog hrvatskog kulturnog odredišta izvan metropole.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanom otvorenju izložbe prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: