Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa

Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa

24. rujna 2020.Kategorije: Novosti

Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa

Dana 23. rujna 2020. Udruga ZAMISLI organizirala je online konferenciju “Izazovi asistencije osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju, Hrvatska i EU praksa”, koja je prva u sklopu projekta “Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom”. Projekt financira Grad Zagreb kroz Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.
Uz sudjelovanje 30-ak osoba s invaliditetom te predstavnice Grada Zagreba, gđe. Marinke Bakule Anđelić, načelnice Odjela za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na konferenciji je istaknula nedostatke sustavnih rješenja i probleme iz svakodnevne prakse u području pružanja podrške osobama s invaliditetom, korisnika osobne asistencije kao i studenata s invaliditetom. Pravobraniteljica kontinuirano upozorava na potrebu zakonskog reguliranja pitanja asistencije, kao i pitanja studenata s invaliditetom.
„Problemi leže u činjenici da se moraju uzeti u obzir individualne potrebe svake osobe s invaliditetom, njezin način života, potrebe i dnevne aktivnosti. Ne mogu isti broj sati asistencije dobiti osobe s invaliditetom kojima se svakodnevno treba pomagati oko svih fizioloških potreba i osobe kojima treba pomoć asistencije za odlazak do grada odraditi neku administraciju. Mi konstantno ukazujemo na te diskrepancije u sustavu i žao nam je što nadležno ministarstvo nije prepoznalo taj problem da napokon dobijemo Zakon o asistenciji koji bi to sve pravno regulirao“, istaknula je pravobraniteljica Slonjšak.
Projektom “Izazovi svakodnevice osoba s invaliditetom” Udruga Zamisli želi promovirati mogućnosti osoba s invaliditetom za neovisan život. Tijekom pet konferencija otvorit će rasprave o temama ključnim za svakodnevni život osoba s invaliditetom, a to su: asistencija, prilagodba kulturnih sadržaja, aktivno sudjelovanje, obiteljski život i zapošljavanje. Cilj im je potaknuti osobe s invaliditetom na aktivan i neovisan život u skladu s njihovim željama i sposobnostima te potaknuti institucije na unapređenje postojećih sustava podrške osobama s invaliditetom.
Marinka Bakula-Anđelić iz Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba na konferenciji je istaknula da “Grad Zagreb uvijek traži rješenja za poboljšanje uvjeta mladih i studenata s invaliditetom jer su svjesni važnosti njihova obrazovanja koje će im omogućiti povoljniji položaj na tržištu rada i time bolji životni standard”.
Na konferenciji koja je okupila gotovo 60 sudionika, osobe s invaliditetom iz cijele Hrvatske podijelile su svoja inozemna iskustva i zaključile kako je sudjelovanje osoba s invaliditetom u razmjenama i međunarodnim projektima nužno, jer im osigurava stjecanje dodatnih znanja, razvoj vještina i promjenu životne perspektive. Kao osobe s različitim vrstama invaliditeta, čiji su izazovi u mobilnosti vrlo različiti, govornici su se usuglasili da je ravnopravno sudjelovanje osoba s invaliditetom u projektima mobilnosti moguće jedino uz pomoć asistenta i to pet asistenata za jednu osobu s najtežim invaliditetom tijekom sedmodnevnog putovanja. Jednako su svi složni da uz asistenciju funkcionalan prijevoz čini nužnu simbiozu i preduvjet kvalitetne mobilnosti.

„Živjeti uz asistente i imati normalan život za mene je sve, jer mi asistentica pomaže oko svega što mi je potrebno od osobne higijene, učenja, uređivanja sobe, hranjenja do odlazaka u grad i obavljanja administrativnih poslova. To smatram normalnim životom, a ne izolaciju u sobi bez igdje ikoga“, istaknuo je Mario Hantak, osoba s invaliditetom iz Varaždina.
Udruga Zamisli zahtjeva da se, bez obzira hoće li to biti kroz zakon ili projektno financiranje, u središte pozornosti stavi osoba i njene individualne potrebe te da osobe koje trebaju pomoć druge osobe dobiju tu podršku kroz jedan resurs neovisno jesu li u sustavu obrazovanja, zapošljavanja, rada ili neovisnog življenja. Na isti način smatraju da treba regulirati i procjenu trajanja usluge asistencije koja se mora uskladiti s individualnim potrebama korisnika i zakonskim odredbama o radnom vremenu. (iz priopćenja Udruge Zamisli).

Podijelite ovu objavu s drugima: