Inkluzivni sajam ugostiteljstva i turizma „CUPI`S SPOON“ Family day! i GRAND FINALE
Inkluzivni sajam ugostiteljstva i turizma „CUPI`S SPOON“ Family day! i GRAND FINALE
Udruga UNUO iz Zagreba je u suradnji s partnerima, Udrugom Inkluzivna kuća Zvono i Udrugom za promicanje kreativnosti GEA, 20. listopada u Zagrebu, u sklopu drugog međunarodnog gastro natjecanja za osobe s invaliditetom – „CUPI`S SPOON“ 2024., održala Inkluzivni sajam ugostiteljstva i turizma „CUPI`S SPOON“ Family day! Ovom prilikom svi su posjetitelji mogli pogledati predstavljanja i radove organizacija i udruga osoba s invaliditetom, te degustirati finger food zalogaje koje su pripremili nacionalni pobjednici iz 18 zemalja Europe. Među brojnim štandovima postavljen je i štand Pravobranitelja za osobe s invaliditetom na kojem su predstavljene publikacije i druga literatura, a građani su se kod savjetnice za opće poslove Tee Mličević mogli informirati o načinu prijave povrede prava s osnove invaliditeta. Događaj je kao dio projekta sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta.
U sklopu sajma održano je i GRAND FINALE u kojem je u kuhanju nastupilo šest natjecatelja/ca koji su kuhali glavno jelo i pet natjecatelja/ca koji su pripremali koktele. Članovi žirija Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku, Renata Gubić, ravnateljica Zaklade “Hrvatska za djecu”, Ana Orkić, vanjska ocjenjivačica i pravobranitelj za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić, imali su težak zadatak izbora onih najboljih koji su se kroz prednatjecanja i polufinalne dane plasirali u ovo GRAND FINALE. Svaki od finalista pripremio je i servirao repliku jela/koktela profesionalnih mentora za 80 uzvanika na zavidnoj razini bez obzira na vrstu i „težinu” invaliditeta.
Nakon degustacija i ocjenjivanja, najboljima su proglašeni:
Kategorija kuhanja – Maris Eriksons, Cerību spārni iz Latvije (1. mjesto), Hope Brincat, Autism Parents Association iz Malte (2. mjesto) i Pedro Manso, Café Joyeux iz Portugala (3. mjesto).
Kategorija pripreme koktela – Marie Frankova iz Češke (1. mjesto), Joakim Herman, Hildegard von Bingen iz Njemačke (2. mjesto) i Jacob Wijnja, Zorgboerderij Op ‘e Romte iz Nizozemske (3. mjesto).
Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju UNUO se 15 godina bavi se osposobljavanjem osoba s invaliditetom, djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi i djece u nepovoljnom položaju kroz umjetnost gastronomije. Inovativnom metodologijom poučavanja ciljnoj skupini nastoje prenijeti znanje kako bi postali samostalniji, konkurentniji na tržištu rada i prihvaćeni u društvu. Nažalost, osobe s invaliditetom i dalje se (pre)često suočavaju s brojnim preprekama koje ih ograničavaju u njihovom obrazovanju i zapošljavanju. Upravo zato, ovaj projekt Udruge UNUO i natjecanje “Cupi’s Spoon”, predstavljaju značajan iskorak u rušenju postojećih barijera o osobama s invaliditetom.