Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ (Napokon izložba na kojoj se sve smije dodirivati)

Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ (Napokon izložba na kojoj se sve smije dodirivati)

18. rujna 2019.Kategorije: Novosti

Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ (Napokon izložba na kojoj se sve smije dodirivati)

Gradski muzej Karlovac u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ organizirao je inkluzivnu izložbu pod naslovom „Gledam dodirom“, koja je svečano otvorena 18. rujna u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu.
Gradski muzej Karlovac u suradnji s Centrom za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ organizirao je inkluzivnu izložbu pod naslovom „Gledam dodirom“, koja je svečano otvorena 18. rujna u Galeriji „Vjekoslav Karas“ u Karlovcu. Autorice izložbe su Lana Bede, viša pedagoginja Gradskog muzeja Karlovac i Tanja Parlov, profesorica likovne kulture u Centru za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ u Zagrebu, a autor atraktivnog likovnog postava je Studio Rašić + Vrabec. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Republike Hrvatske, uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke banke i Erste banke. Svečanom je otvorenju je prisustvovao i sudjelovao pozdravnom riječju zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.
Inkluzivna izložba „Gledam dodirom“ nastala je prema pionirskoj metodi likovnog odgoja prof. Tanje Parlov. Izložba pruža pregled likovnog stvaralaštva učenika s oštećenjem vida iz Centra u mediju skulpture, taktilnog crteža i slike. Neizostavna je komponenta u likovnom obrazovanju neposredan susret djeteta s umjetničkim djelima. Stoga je u zasebnoj izložbenoj dionici predstavljeno tridesetak skulptura nekih od najznačajnijih hrvatskih kipara 20. stoljeća iz fundusa Gradskog muzeja Karlovac, drugih muzejskih ustanova, privatnih zbirki i umjetnika.
Posjetitelj izložbe imati će jedinstvenu priliku taktilno istražiti antologijska djela „Pas na tragu“ B. Deškovića, „Puran“ Roberta Frangeša-Mihanovića i „Bik“ Vojina Bakića. Izložba je prilagođena slijepim osobama tekstovima na Brailleovu pismu, djecu očekuju radionički hands on punktovi, a nesvakidašnje prostorno iskustvo nudi instalacija Tuft grupe Numen.
Ova inkluzivna Izložba omogućava doživljaj umjetnosti iz drugačije perspektive, kroz osjetilo dodira. Vjerojatno nema boljeg načina da se tako upoznamo s likovnim stvaralaštvo učenika s oštećenjem vida. Promatrajući i osjećajući njihove radove, vrlo brzo shvatimo kako nisu oni ti koji imaju problema u komunikaciji, nego zapravo svi mi ostali koji često ne znamo kako se približiti ili izaći iz okvira nametnutih kroz ritam svakodnevnice. Da bismo izbrisali granice koje smo sami nesvjesno stvorili, potrebno je početi drugačije gledati i misliti, kretati se u smjeru integracije u društvo djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, a posebice onih kojima je vizualni doživljaj uskraćen. Na taj način usmjereni smo koristiti i druga osjetila koja prečesto prihvaćamo zdravo za gotovo, što nam omogućava dati dovoljno pažnje detaljima.
Izložba je otvoreno u Galeriji „Vjekoslav Karas“ (Ulica Lj. Šestića 3 u Karlovcu) od 18. rujna do 20. listopada 2019. godine, ulaz je besplatan za sve osobe s invaliditetom i njihovu pratnju i dozvoljen psima vodičima i pomagačima.
Više informacija možete potražiti na mrežnim stranicama Gradskog muzeja Karlovac: http://www.gmk.hr/

Podijelite ovu objavu s drugima: