In memoriam Zorislav Bobuš, dr., predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Dana 22. srpnja 2022. godine napustio nas je u 78 godini dr. Zorislav Bobuš, dugogodišnji  uspješni predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, začetnik koncepta  ravnomjernog širenja organizacija civilnog društva osoba s s invaliditetom diljem Hrvatske  i njihovog umrežavanja kao nužne pretpostavke jačanja uloge osoba s invaliditetom u svim društvenim procesima.

Vjera u potencijal, snagu i sposobnosti osoba s invaliditetom bila je pokretač predanih višegodišnjih aktivnosti dr. Bobuša koje su rezultirale promjenom paradigme invaliditeta i osnažile ulogu osoba s invaliditetom. Vizija društva u kome osobe s invaliditetom uživaju  jednaka prava bila je njegova nit vodilja u djelovanju na stvaranju poticajnog okruženja, zakonodavnim promjenama, promjenama javnih politika, ali i promjenama  društvene svijesti. Ustrajno je poticao  obrazovanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom spoznavši da je to najsigurniji put njihove uključenosti i stvaranja mogućnosti za njihovo participativno djelovanje, neovisnost i samoostvarenje. Njegov istinski interes za bolji položaj osoba s invaliditetom nije slabio niti kada ga je bolest spriječavala da  brojne kreativne ideje pretoči u djela.

Protiv predrasuda i diskriminacije borio se uporno snagom argumenata. Jedan  je od začetnika neovisnog življenja osoba s invaliditetom i nositelj aktivnosti i procedura koje su prethodile potpisivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Bio je gorljiv zagovornik osnivanja institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Nizom inovativnih projekata doprinosio je većoj vidljivosti osoba s invaliditetom u hrvatskom društvu te je dobitnik brojnih priznanja i nagrada od kojih se posebno ističe nagrada za životno djelo.

Doktora Bobuša krasile su plemenite osobine, a najviše ćemo ga pamtiti po humanizmu, njegovom istinskom interesu za potrebe i probleme osoba s invaliditetom, toplom ljudskom pristupu, razumijevanju i spremnosti za pomoć kada je trebalo  rješavati  najteže i najsloženije životne probleme osoba s invaliditetom.

Svojom osobnošću, bogatim profesionalnim iskustvom i cjelokupnim životom i djelovanjem zadužio je zajednicu osoba s invaliditetom za što mu dugujemo zahvalnost.

Trajno će živjeti u našem sjećanju.

Prilagodba