Implementacija EU prakse individualne podrške u zapošljavanju osoba s težim mentalnim poteškoćama

Implementacija EU prakse individualne podrške u zapošljavanju osoba s težim mentalnim poteškoćama

5. svibnja 2021.Kategorije: Novosti

Implementacija EU prakse individualne podrške u zapošljavanju osoba s težim mentalnim poteškoćama

Dana 5. svibnja putem ZOOM platforme održan je Okrugli stol Implementacija EU prakse individualne podrške u zapošljavanju osoba s težim mentalnim poteškoćama u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče. Glavni cilj okruglog stola, na kojem su izlagali uz domaće i međunarodni gosti, bio je rasprava o mogućnosti implementacije ove inovativne prakse u postojeći sustav zapošljavanja osoba s invaliditetom u RH. Uz goste iz inozemstva, brojni sudionici okruglog stola su bili stručnjaci iz područja zdravstva, zapošljavanja i profesionalne rehabilitacije. Iz Ureda pravobraniteljice sudjelovale su zamjenica Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović.
Problemi u zapošljavanju osoba s mentalnim oštećenjima koji zbog bolesti imaju ozbiljnije poteškoće u funkcioniranju su najčešće uvjetovani stigmom koja je prisutna posvuda u službama liječenja, zapošljavanja, službama vještačenja i kod poslodavaca. Stigma je povezana s vjerovanjima da su ove osobe nesposobne za posao, opasne, nepouzdane i neizlječive.
Dobri rezultati Individualnog programa zapošljavanja osoba s mentalnim oštećenjima demantiraju nesposobnost i nemotiviranost ovih osoba za zapošljavanje. Glavni put ulaza ovih osoba u sustav zapošljavanja je putem njihove motiviranosti i pružanja podrške u radnoj sredini. Osobe s mentalnim oštećenjima nemaju dovoljno informacija o programima zapošljavanja, nisu informirani da im status invaliditeta daje mogućnost zapošljavanja i često su uplašeni da će biti lišeni poslovne sposobnosti. Potvrđuju da je stigma i diskriminacija prepreka njihovom zapošljavanju jer se od njih traži da donesu potvrdu od obiteljskog liječnika da ne boluju od mentalnih bolesti, a kada poslodavac dozna za dijagnozu često dobivaju otkaz što predstavlja diskriminaciju na osnovi invaliditeta.

Podijelite ovu objavu s drugima: