Hrvatski sabor razmatrao Izvješće o radu Pravobranitelja za 2022. godinu

Hrvatski sabor razmatrao Izvješće o radu Pravobranitelja za 2022. godinu

7. srpnja 2024.Kategorije: Novosti

Hrvatski sabor raspravljao je 5. srpnja 2024. o Izvješću o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2022. godinu. Ovo je izvješće Hrvatskom saboru podneseno u ožujku 2023. godine i iako sa znatnim vremenskim odmakom brojne obrađene teme i prikazani primjeri iz prakse aktualni su i danas.

Prije održavanja plenarna sjednice Hrvatskog saboru izvješće su raspravili Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku kao matični odbor te Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo i Odbor za ravnopravnost spolova. Svi odbori su nakon izlaganja pravobranitelja za osobe s invaliditetom Darija Jurišića i održanih rasprava, jednoglasno prihvatili izvješće.

Tijekom održane plenarne rasprave najveću pozornost saborske zastupnice i zastupnici u svojim su raspravama posvetili važnosti razmatranja i uvažavanja preporuka Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, potrebi raspravljanja izvješća u godini kada se izvješće predaje, sustavu rane intervencije, izazovima vještačenja, pristupu pravosuđu, radu i zapošljavanju osoba s invaliditetom, upisima djece s teškoćama u razvoju u vrtiće, školovanju učenika s teškoćama, izazovima djece i osoba s autizmom, dostupnosti i kvaliteti ortopedskih pomagala, iznosima naknada, dostupnosti sporta i uvijek važnim temama vezanim za pristupačnost naših sredina osobama s invaliditetom. O ovom izvješću Hrvatski sabor će glasovati naknadno kada se za to steknu uvjeti.

I ovim putem zahvaljujemo zastupnicama, zastupnicima, klubovima i odborima Hrvatskog sabora, koji su sudjelovali u rasprava i koji su raspravljajući razmatrali teme danas važne za osobe s invaliditetom i njihove obitelji.   

Podijelite ovu objavu s drugima: