Gostovanje autobiografske monodrame „Down, by Law“ u Splitu

Gostovanje autobiografske monodrame „Down, by Law“ u Splitu

21. prosinca 2023.Kategorije: Novosti

Dana 4. siječnja 2024. godine u 19.30 sati u Gradskom kazalištu lutaka Split, Udruga za sindrom Down Split u suradnji s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, Područni ured Split i uz podršku Grada Splita, organizira gostovanje višestruko nagrađivane kazališne predstave „Down, by Law“.

„Down, by Law” je autobiografska monodrama redateljice Mile Čuljak, nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i Umjetničke organizacije Koautorska inicijativa OOUR.

Monodrama “Down, by Law” pisana je kao impresija razdoblja od rođenja dječaka Borisa s dijagnozom sindroma Down do trenutka kada je tekst napisan. Borba sa željama, očekivanjima, trajanjima, operacijama i bolestima usađena u višak 21. kromosoma gradila je i posebno roditeljstvo koje je autorica upisivala u novi kod – izvedbeni kod zajedništva. Autorica monodrame, Mila Čuljak, koja je Borisova majka, stremila je ojačanju svakodnevice koja je donijela silinu emotivnog, organizacijskog, njegovateljskog i društvenog balansiranja, o kojima progovara u ovoj predstavi.

Riječka publika proglasila je predstavu najboljom u programu Hrvatske drame u sezoni 2017./2018., a Jeleni Lopatić pripala je tada nagrada publike za najbolju dramsku žensku ulogu. Prerađena u audio dramu u režiji Hane Veček, “Down, by Law” je ušla u uži izbor za najbolju europsku dramu 2022. koju dodjeljuje BBC!

Organizacija gostovanja predstave “Down, by Law” je humanitarnog karaktera, te će sav prihod od prodaje ulaznica biti namijenjen za rad i djelovanje Udruge za sindrom Down 21 Split, čiji je glavni cilj unapređenje kvalitete života djece i odraslih sa sindromom Down.

Ulaznice su po cijeni od 10 eura dostupne online i na prodajnim mjestima Entria, a više informacija o predstavi i online kupnja ulaznica dostupna je putem poveznice: https://www.entrio.hr/event/kazalisna-predstava-down-by-law-16681

Nakon predstave bit će organizirano neformalno druženje sa redateljicom Milom Čuljak i glumicom Jelenom Lopatić, prvakinjom drame HNK Ivan pl. Zajc Rijeka.

Podijelite ovu objavu s drugima: