Godišnja konferencija o ljudskim pravima

Kuća ljudskih prava Zagreb organizirala je Godišnju konferenciju o ljudskim pravima koja se zbog okolnosti pandemije ove godine održava online u dva dijela, 15. i 20. travnja.
Prvog dana konferencije predstavljen je godišnji izvještaj „Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja u 2020. godini“ koji donosi pregled najvažnijih problema, izazova i otvorenih pitanja koji su u prošloj godini negativno utjecala na zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj. Prvog dana održane su i dvije panel rasprave. Prva rasprava je bila uvodni razgovor s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava i Tenom Šimonović Einwalter, pučkom pravobraniteljicom, koji su između ostalog govorili o stanju ljudskih prava i vladavini prava u Republici Hrvatskoj, načinom postupanja državnih institucija prema preporukama Pučkog pravobranitelja i preporukama posebnih pravobranitelja, razlozima nepodnošenja pravovremenih izvješća i nedonošenja strateških dokumenata važnih za ostvarivanje i praćenje poštivanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj.
Druga rasprava bila je na temu ljudskih prava na potresom pogođenim područjima tijekom koje su iznesene aktualne informacije o izazovima s kojima se susreću sve osobe koje žive na području grada Zagreba, Zagrebačke, Krapinske i Sisačko-moslavačke županije. Posebno je i danas teško na području Banovine kao jednom od inače najsiromašnijih područja Hrvatske koje je već dugo vremena izloženo depopulacijskim procesima, a sada i teško pogođeno nizom potresa. Zaključeno je kako se može i mora poduzeti više da svi oni koji su privremenu zbrinuti u kontejnerima tamo ne ostanu dugo, jer su to nemogući uvjeti života.
Drugi dio konferencije biti će posvećen medijskim slobodama u Hrvatskoj – utjecaju tužbi za klevetu, sramoćenje i difamaciju, te zaštiti zviždača; mogućnostima za poboljšanje sustava ususret transponiranja nove EU direktive.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao zamjenik Darijo Jurišić.
Izvještaj “Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2020.” koji je nastao na temelju sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva možete pogledati na poveznici:
https://www.kucaljudskihprava.hr/wp-content/uploads/2021/04/Ljudska-prava-u-Hrvatskoj2020.pdf

Prilagodba