Femicid i nasilje protiv žena

Femicid i nasilje protiv žena

9. ožujka 2022.Kategorije: Novosti

Femicid i nasilje protiv žena

U organizaciji Autonomne ženske kuće Zagreb uz pokroviteljstvo Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova povodom Međunarodnog dana žena održan je dana 8. ožujka 2022. godine, u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, okrugli stol pod nazivom „Femicid i nasilje protiv žena“. Sve prisutne pozdravili su Joško Klisović, predsjednik Skupštine Grada Zagreba i Iva Prpić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba.
Više:
Na okruglom stolu prikazani su podaci o femicidu u Hrvatskoj i svijetu te problematika implementacije zakona i zaštitnih mjera. U 2017. osnovano je Promatračko tijelo-Femicide Watch koje ima za cilj praćenje pojavnosti ubojstava žena iz rodnog aspekta, prikupljanje i analiziranje podataka radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga, bivših i sadašnjih partnera te općenito muškaraca.
Nadalje, istaknuto je kako je Pravni fakultet u Zagrebu donio „Pravilnik o zaštiti studentica od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije“ temeljem kojeg je neovisnom povjerenstvu moguće podnijeti pritužbe na seksualno uznemiravanje. Više o temama i izlagačima možete pročitati na poveznici: https://azkz.hr/okrugli-stol-femicid-i-nasilje-protiv-zena/. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom okruglom stolu prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Podijelite ovu objavu s drugima: