Europski mjesec raznolikosti

Europski mjesec raznolikosti

4. svibnja 2021.Kategorije: Novosti

Europski mjesec raznolikosti

Virtualna početna konferencija Europskog mjeseca raznolikosti u organizaciji Europske komisije i EU platforme Povelja raznolikosti održana je 4. svibnja 2021. godine.

Europski mjesec raznolikosti (The European Diversity Month) organiziran je ove godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti raznolikosti i važnosti uključivanja svih ljudi u društvo i uključivanje na radnim mjestima u cijeloj Europskoj uniji. Početna konferencija organizirana je online 4. svibnja 2021. godine na visokoj razini zajedno s povjerenicom Europske komisije za ravnopravnost Helenom Dalli. S ciljem promoviranja i razmatranja rasnog i etničkog porijekla u strategijama raznolikosti konferencija je okupila brojne kreatore politika, izvršne direktore potpisnike povelja o raznolikosti, druge organizacije i dionike. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Europski mjesec raznolikosti 2021. godine organiziraju Europska komisija i EU platforma Povelja raznolikosti (the EU Platform of Diversity Charters). Ovaj događaj, kao i sve aktivnosti Europskog mjeseca raznolikosti važni su za inicijative, potvrde i potpore dugotrajnoj predanosti Europske komisije u borbi protiv diskriminacije i promicanje raznolikih i inkluzivnih radnih mjesta.

Brojni govornici među kojima su bili predstavnici i predstavnice Europskog parlamenta, Europske komisije, direktorice i direktori Netflix-a, AFRY-a, HR Innovate – HR & Reicruitment Professionals i drugi, govorili su o važnosti i korisnosti postizanja raznolikosti/različitosti na radnom mjestu kao jednog od glavnih prioriteta za svakog poslodavca u Europi. Zajednička je poruka da trebamo stvarati inkluzivno okruženje u kojem svi zaposlenici mogu biti ono što jesu, gdje se svi cijene zbog svojih različitosti i u potpunosti koriste njihovi talenti.

Povelja o raznolikosti u Hrvatskoj pokrenuta je 4. listopada 2017. godine s 34 tvrtke potpisnice. Potpisivanjem Povelje potpisnici su se obvezali izraditi politiku raznolikosti i nediskriminacije, kako bi razvijali organizacijsku kulturu koja se temelji na uzajamnom poštovanju i uvažavanju individualnih različitosti. Obvezuju se i razvijati raznoliko radno okruženje poticanjem integracije zaposlenika svih profila, neovisno o spolu i spolnoj orijentaciji, rasnom ili etničkom podrijetlu, vjeri ili uvjerenju, invaliditetu, dobi i drugome. Povelja obvezuje i na razvijanje vještina i kompetencija menadžmenta, zaposlenika i zaposlenica odgovornih za zapošljavanje, trening i razvoj karijera, o primjeni politike raznolikosti i nediskriminacije te na korištenje politike raznolikosti i nediskriminacije pri zapošljavanju menadžmenta, kako bi omogućili bolje razumijevanje odluka o upravljanju i bili otvoreniji za inovativne ideje s ciljem jačanja konkurentnosti i održivosti organizacije.

Više informacija o Europskom mjesecu različitosti možete pronaći na poveznici:
https://www.eudiversity-month2021.eu/

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave