Edukativno predavanje „Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom“

Edukativno predavanje „Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom“

17. svibnja 2022.Kategorije: Novosti

Edukativno predavanje „Znanjem do zdravlja osoba s celijakijom“

Edukativno predavanje organizirano je u okviru CD SKILLS projekta, a bilo je usmjereno ka isticanju važnosti strogog pridržavanja bezglutenske prehrane kod djece i odraslih oboljelih od celijakije. Nakon što su doktori specijalisti gastroenterologije i hepatologije s medicinskog aspekta prikazali što uzrokuje celijakiju te posljedice glutena za organizam istaknuvši da je jedini lijek stroga bezglutenska prehrana, magistar nutricionizma prikazao je nekoliko izazova i primjera iz prakse vezane uz prehranu te izazova pridržavanja prehrane bez glutena u okviru obitelji gdje ostali članovi nemaju celijakiju te mogu jesti prehranu s glutenom. Predstavnica Udruge CeliVita predstavila je Registar bezglutenskih proizvoda, rezultat pilot projekta, prvog takvog alata na našim prostorima koji će nakon nadopune biti dostupan svima i omogućiti bolju navigaciju kroz život s celijakijom. Predstavnica Udruge pri tome je apelirala na podršku relevantne javnosti u njegovom ažuriranju i razvoju u skladu sa svim novim znanstvenim i tehnološkim iskoracima u lancu opskrbe hranom.

Nakon predavanja održan je kraći okrugli stol koji je ukazao koji sve čimbenici utječu na provedbu striktne prehrane bez glutena i kako njima upravljati.

Predavanje je bilo namijenjeno osobama s celijakijom, roditeljima/skrbnicima djece s celijakijom, članovima obitelji te predstavnicima javne vlasti te su nakon predavanja prisutni stručnjaci odgovarali na pitanja zabrinutih roditelja i pojedinaca oboljelih od celijakije. Istaknulo se između ostalog da su izloženi vrlo kontradiktornim informacijama te nisu sigurni postupaju li dobro, a jednako tako veliki problem predstavlja i nedostupnost stroge bezglutenske prehrane kako u odgojno-obrazovnim ustanovama tako i u restoranima.
Svi zainteresirani mogu se u svakom trenutku obratiti Udruzi CeliVita – život s celijakijom, a kako bi dobili točne informacije dostupne i na Internet stranicama:
https://celivita.hr/
https://celiacfacts-onlinecourses.eu/?lang=hr
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice Lidija Pongrac

Podijelite ovu objavu s drugima: