Edukacija u okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“

Edukacija u okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“

19. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

U okviru Erasmus+ projekta „Kreni na zeleno…“ (2022-3-HR01-KA210-YOU-000101382) 19. lipnja 2023. godine zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je online predavanje o zelenim modovim prijevozima pod naslovom „Kreći se zeleno…“ Naime, jedan od najvažnijih načina stvaranja i osiguravanja potencijalno zelenijeg/zelenog prijevoza je razvijanje novih metoda prijevoza. Tako na primjer kao što internet danas vrlo često zamjenjuje papir, recikliranje zamjenjuje klasično odlaganje otpada, na isti način i potencijalno električna energija zamjenjuje naftu kao pokretačka sirovina u prijevoznim sredstvima. Glavni nedostaci današnjih klasičnih dizelskih i benzinskih motora su emisije štetnih tvari te potrošnja već osiromašenih neobnovljivih izvora energenata. Alternativna goriva uključuju biogorivo, vodik i električnu energiju.

Tijekom izlaganja predstavljen je i Novi okvir EU-a za gradsku mobilnost Europske komisije koji za svoj cilj ima stvaranje podrške prelasku na čistiju, zeleniju i pametniju mobilnost, u skladu s ciljevima Europskog zelenog plana. Tako je Europska komisija 16. prosinca 2021. donijela prijedloge kojima će se prometni sektor usmjeriti k smanjenju emisija za 90% povećanjem povezanosti i preusmjeravanjem putnika i tereta na željeznice i unutarnje plovne putove, podupiranjem uvođenja stanica za punjenje električnom energijom, alternativnom infrastrukturom za opskrbu, novim digitalnim tehnologijama, većim naglaskom na održivu gradsku mobilnost te olakšavanjem odabira različitih mogućnosti prijevoza u učinkovitom multimodalnom prometnom sustavu.

Erasmus+ projekt „Kreni na zeleno“ započeo je sa svojom provedbom 1. siječnja i trajati će do 31. prosinca 2023. godine. Radi se o projektu koji je financiran u okviru programa Erasmus+, Ključna aktivnost 2.: Partnerstva za suradnju – Mala partnerstva. Koordinator projekta je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, a partneri na projektu su Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS), Hrvatski savez gluhih i nagluhih (HSGN) i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom (POSI).

Podijelite ovu objavu s drugima: