Edukacija budućih zdravstvenih djelatnika u Zagrebu

Edukacija budućih zdravstvenih djelatnika u Zagrebu

31. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

Edukacija budućih zdravstvenih djelatnika u Zagrebu

Polaznicima Studija sestrinstva na Zdravstvenom veleučilištu Zagreb 30. siječnja 2023. godine održana je edukacija o ostvarivanju primjerenog kontakta i specifičnostima zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom. Inače, Zdravstveno veleučilište u Zagrebu najstarija je obrazovna ustanova visokoškolskog, stručnog, zdravstvenog obrazovanja u Hrvatskoj.

Uvodnim izlaganjem u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom polaznicima se obratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić koji je upoznao sudionike s važećim zakonskim okvirom, primjenom odgovarajuće terminologije i potrebama prilagođavanja načina komunikacije kada se ona odvija s osobama s invaliditetom i/ili eventualno s osobama koje su u njihovoj pratnji.
U nastavku edukacije predstavnici saveza i udruga predstavili su specifičnosti pojedinih vrsta oštećenja te na detaljan način kroz pripremljene primjere prikazali kako se na ispravan način treba obraćati osobama s invaliditetom kako bi komunikacija bila što uspješnija. U ovoj edukaciji su sudjelovali predstavnici Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), Saveza društava distrofičara Hrvatske, Hrvatske udruge para i tetraplegičara, Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih, Hrvatskog saveza slijepih, Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba „Dodir“, Hrvatskog saveza udruga za autizam, Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja i Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

Ova je edukacija nastavak uspješne suradnje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokrenuta zbog predstavki i pritužbi koje Pravobranitelj svake godine zaprima od osoba s invaliditetom vezano za neodgovarajuće načine komunikacije s zdravstvenim djelatnicima.

O ovoj temi u suradnji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom, kao i organizacijama, savezima i udrugama koje skrbe za osobe s pojedinim vrstama invaliditeta, razvijena je brošura „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“ koju možete pronaći i u online obliku na poveznici:
https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2017/12/Nacini-ostvarivanja-primjerenog-kontakta.pdf

Podijelite ovu objavu s drugima: