Dvadeseti Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

Dvadeseti Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

12. lipnja 2022.Kategorije: Novosti

Dvadeseti Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

Dana 11. lipnja 2022. godine u organizaciji Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije održan je XX. Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji. Susret je održan u nastavno-sportskoj dvorani Osnove škole Lug u Baranji. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na susretu je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.
Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom Đakovačko-osječke nadbiskupije kontinuirano nastoji podići razinu svijesti šire javnosti o osobama s invaliditetom te ih jednom godišnje okupiti na nadbiskupijskom susretu, koji svima koji u njemu sudjeluju iznimno puno znači. Protekle dvije godine zbog situacije uzrokovane širenjem koronavirusa susreti se nisu održavali, a ovaj, dvadeseti Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji održan je na području Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Bilje pod geslom: “Vi ste prijatelji moji…“ (Iv 15,14).
Susret je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. dr. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit. Na početku misnog slavlja sve okupljene – preko 500 osoba s invaliditetom, djece s teškoćama u razvoju i članova njihovih obitelji, članova crkvenih i društvenih zajednica, predstavnika institucija i ustanova te domaćih župljana – pozdravio je nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom, vlč. Alojz Kovaček. Osobe s invaliditetom sudjelovale su u scenskom prikazu naviještenog evanđeoskog ulomka, čitanju molitve vjernika te prinosu darova. Za osobe s poteškoćama u sluhu sve je na znakovni jezik prevodila vjeroučiteljica Vesna Klir.
Nakon misnog slavlja održan je prigodan duhovno-kulturno-umjetnički program koji su za okupljene pripremila i izvela djeca Dječjeg vrtića „Grlica“ Bilje, djeca Udruge za Down sindrom Osječko-baranjske županije i grada Osijeka, djeca iz OŠ „Višnjevac“ i OŠ „Bilje“, korisnici Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark, korisnici Centra za pružanje usluga u zajednici „JA kao i TI“ Osijek te KUD Leopold Osijek.
Također, vlč. dr. Pavao Mikulčić, voditelj Pastoralnog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije održao je prigodno predavanje za roditelje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, ukazavši na važnost podrške okoline, između ostaloga i Crkve, roditeljima i obiteljima osoba s invaliditetom. Tijekom predavanja za roditelje savjetnik pravobraniteljice je održao kratko izlaganje kojim je prisutne upoznao sa djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te ulogom u zaštiti prava osoba s invaliditetom, s posebnim naglaskom na Područni ured u Osijeku.

Podijelite ovu objavu s drugima: