Druga utrka SMA CroatiaRun 2019.

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organizirali su u Zagrebu, 9. lipnja, humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Druga utrka SMA CroatiaRun“. Cilj manifestacije i same utrke bilo je podizanje svijesti o oboljelima od spinalne mišićne distrofije – SMA i prikupljanje sredstava na nabavku prilagođenog vozila za Društvo distrofičara Zagreb – „Vozilo koje život znači“. Društvo distrofičara Zagreb (DDZ) inače okuplja osobe oboljele od progresivne mišićne distrofije – MD i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti – NMB, na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a u cilju poboljšanja kvalitete njihova življenja. Mišićna distrofija spada u grupu nasljednih i progresivnih bolesti, među kojima su najteži oblici Spinalna mišićna atrofija – SMA, Duchenne mišićna distrofija – DMD i Amiotrofična lateralna skleroza – ALS.

Program je započeo utrkom za djecu, a potom nastavljen i glavnom utrkom na 6.500 metara. Na utrkama je sudjelovao i značajan broj natjecatelja u kolicima, gdje posebno trebamo pohvaliti one najmlađe i njihove roditelje koje su dali sve od sebe da svi zajedno završe glavnu utrku po ovakvom za trkače iznimno vrućem i sparnom vremenu. Istovremeno je s programom utrke na Otoku Trešnjevka održana i likovna kolonija. Cjelokupno događanje pratilo je sunčano i vruće vrijeme te s razglasa već tradicionalni veseli glazbeno zabavni program.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić osvojivši i 3. mjesto u muškoj kategoriji trkača.

Prilagodba