Covid dodatak za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Covid dodatak za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

29. travnja 2021.Kategorije: Novosti

Covid dodatak za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom uputila je Vladi Republike Hrvatske preporuku vezano za tzv. Covid dodatak za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom

Potaknuti brojnim pritužbama nezadovoljnih osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, a povodom nezadovoljstva odlukom Vlade Republike Hrvatske da se samo umirovljenicima s mirovinom nižom od 4.000,00 kuna isplati tzv. Covid dodatak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je 15. travnja 2021. godine preporuku Vladi Republike Hrvatske.

U preporuci je istaknuto:
„Ukoliko je namjera Vlade Republike Hrvatske bila da se Covid dodatkom u krizi izazvanoj pandemijom pomogne umirovljenicima, uz puno razumijevanje njihovog položaja, podsjećamo da osim umirovljenika na koje se jedino odnosi ova vladina odluka – u Republici Hrvatskoj žive brojne osobe s invaliditetom koje ostvaruju jedino naknade s osnova invaliditeta. Razumljivo je i opravdano nezadovoljstvo osoba s invaliditetom ovom odlukom zbog koje se doživljavaju zaboravljeno i napušteno.

Razumijevajući Covid dodatak kao vrstu zaštitne mjere koja bi se trebala odnositi na sve ugrožene skupine građana, preporučujemo da žurno razmotrite mogućnosti isplate Covid dodatka i osobama s invaliditetom, odnosno obiteljima čiji su članovi osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju, vodeći se kriterijem ostvarenih prihoda po članu obitelji neovisno o izvoru prihoda, statusu ili drugim obilježjima što smatramo jedinim ispravnim i pravednim kriterijem.

U nadi da ćete iskazati brigu i za ovu kategoriju građana naše zemlje kojima je pandemija uz ostalo ugrozila egzistenciju, a koje su izložene brojnim svakodnevnim problemima od životne važnosti u aktualnoj prolongiranoj krizi – molimo za Vaše žurno postupanje i uvažavanje preporuke.“

Podijelite ovu objavu s drugima: