Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

10. lipnja 2019.Kategorije: Novosti

Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu je 10. lipnja izložbom – Otok Rava započeo ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda. Ovu je izložbu Tiflološki muzej pripremio u suradnji s Udrugom za održivi razvoj otoka Rave.

Izložba je to o malom otoku zadarskog arhipelaga (čija je površina samo 3,63 km2) koja svojim sadržajem potiče osjete vida, sluha, opipa, mirisa i okusa, a sve kako bi posjetiteljima na drugačiji, potpuniji i sveobuhvatniji način predstavila prirodnu i kulturnu baštinu otoka. Taj mali svijet udaljen brodom oko dva sata od Zadra, kojeg mještani uvijek nazivaju samo Grad (pisano s velikim slovom), nije neko popularno turističko mjesto, ali je mjesto gdje se još uvijek može doživjeti i osjetiti pravi Mediteran. Sadržaj izložbe je posebno prilagođen osobama s invaliditetom.

Tema ove multisenzorne izložbe je i istraživanje etnografije otoka Rave, odnosno običaja, ponašanja, tradicije i načina života lokalnog stanovništva. Izloženi su različiti predmeti među kojima se mogu vidjeti, opipati i/ili pomirisati grumen morske sole, slane srdele, stari namještaj, odjeća i obuća, oruđa za ribarenje i obradu zemlje i još puno toga. Kao dio izložbe, javnosti je predstavljeno i nekoliko fotografija vrsnog i nagrađivanog fotografa, porijeklom Ravljanina, Ratka Mavara iz ciklusa njegovih fotografija Otok od snova. Izložba će biti otvorena do 31. kolovoza 2019. godine.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, svečanom otvorenju izložbe je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Podijelite ovu objavu s drugima: