Akcijski plan za zdravlje žena

Akcijski plan za zdravlje žena

16. prosinca 2021.Kategorije: Novosti

Akcijski plan za zdravlje žena

U organizaciji udruge Roditelji u akciji-RODA održana je 14. studenog online radionica za izradu Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj. Akcijski plan jedna je od aktivnosti u okviru projekta „RADAR – Osnaživanje zagovaračkih potencijala udruga za zaštitu ženskih prava u zdravstvu“, kojeg udruga RODA provodi u suradnji s partnerskim organizacijama.
Zdravstveni sustav u RH nije prilagođen potrebama žena što je vidljivo iz niza ozbiljnih sustavnih problema koji mogu narušiti mentalno i fizičko zdravlje žena: izostaje edukacija o seksualnom zdravlju, ginekološka skrb nije dostupna svim ženama (posebice na otocima i u udaljenim krajevima), postojanje arhitektonskih i komunikacijskih barijera za žene s invaliditetom, diskriminacija nekih skupina žena (Romkinja i žena koje su dobile međunarodnu zaštitu), neodgovarajuća primjena analgezije i anestezije prilikom različitih ginekoloških postupaka, priziv savjesti, kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata, verbalno i fizičko nasilje u rodilištima, uskraćivanje pratnje na porodu. Cilj radionice je prepoznati važne teme, ciljeve i mjere koje trebaju biti dio prijedloga nacrta Akcijskog plana za zdravlje svih žena u Republici Hrvatskoj. (izvor: https://www.roda.hr/udruga/projekti/radar/poziv-na-online-participativnu-radionicu-akcijski-plan-za-zdravlje-zena.html.)
Radionici je ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala zamjenica pravobraniteljice koja je upozorila na potrebu poduzimanje daljnjih radnji za opremanje zdravstvenih ustanova potrebnom ginekološkom opremom, rad na pristupačnosti u pogledu obavljanja pregleda dojki u zdravstvenim ustanovama na području cijele države, a pogotovo na pristupačnosti zdravstvenih ustanova u ruralnim krajevima. Specifičnosti pojedine vrste invaliditeta zahtjeva određene prilagodbe koje je potrebno uvažavati. Upozorila je kako zdravstvena zaštita treba biti pružena u ozračju povjerenja, sigurnosti i primjerene komunikacije.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave