8. izdanje Film svima – programa inkluzivnih projekcija filmova

8. izdanje Film svima – programa inkluzivnih projekcija filmova

25. rujna 2023.Kategorije: Novosti

Ove godine Film svima djeluje kao cjelogodišnji program osiguravajući pristup inkluzivnim naslovima široj publici, no Međunarodni tjedan gluhih i nagluhih osoba je prilika za premijerna prikazivanja novo prilagođenih naslova. Prikazivanje je započelo animiranim filmom Tonka će sutra koji je djecu na zanimljiv način upoznao s alatima protiv odgađanja. Djeca su aktivno sudjelovala u razgovoru te iznijela svoja shvaćanje inkluzije, a edukativnim i zabavnim učenjem znakovne abecede i osnova znakovnog jezika naučili kako se predstaviti i reći svoje ime.

Film svima organiziraju Filmaktiv, Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije te Udruga slijepih Primorsko-goranske županije osiguravajući pristup hrvatskim filmovima gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama koje su zakinute za pristup filmu na hrvatskom jeziku. Svake godine zajedničkim odabirom hrvatskih filmskih naslova osiguravaju gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama prijevode na hrvatski znakovni jezik i audiodeskripciju.

Ostali novo prilagođeni naslovi, njih šest, biti će premijerno prikazani u UGIN Filmskom vrtu smještenom u dvorištu Udruge gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije 29. i 30. rujna u 20,00 sati.

Film svima turneja teži senzibilizaciji za potrebe ranjivih društvenih skupina te poticanja solidarnosti i inkluzivnosti na široj društvenoj razini.

Film svima se provodi uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Rijeke, Hrvatskog audiovizualnog centra, Zaklade Kultura Nova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 Obilježavanju Međunarodnog tjedna gluhih i nagluhih osoba i Međunarodnog dana znakovnih jezika prisustvovale su stručna suradnica Tamara Pavlica i savjetnica Tea Rubeša iz Područnog ureda u Rijeci.

Podijelite ovu objavu s drugima: