76. obljetnica Hrvatskog saveza slijepih

Hrvatski savez slijepih organizirao je 15. lipnja 2022. godine u Kazalištu Vidra u Zagrebu svečanu akademiju povodom 76. obljetnice djelovanja Hrvatskog saveza slijepih. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je nazočio i obratio se pozdravnim govorom zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić

Hrvatski savez slijepih je nacionalna krovna organizacija koja postoji i djeluje od 1946. godine. Članica je Europske unije slijepih (EBU) i Svjetske unije slijepih (WBU). Članice Hrvatskog saveza slijepih čine 26 lokalne i županijske udruga koje djeluju na cijelom području Republike Hrvatske.

U svom uvodnom govoru predsjednik saveza Vojin Perić istaknuo je ulogu Hrvatskog saveza slijepih u ostvarivanju pune inkluzije i društvene integracije ljudi s oštećenjima vida.

Tijekom svečane akademije Hrvatski savez slijepih je predstavio rezultate i ciljeve provedenog EU projekta ”Diljem naše lijepe, integrirajmo slijepe” koji je financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Glavni je cilj projekta bio smanjiti socijalnu isključenost odraslih slijepih osoba kroz pružanje socijalnih usluga, ojačati kompetencije stručnjaka koji s njima rade u svrhu osiguranja dostupnosti i razvoja socijalnih usluga te osnažiti obitelji koje o njima skrbe kroz pružanje podrške i senzibilizaciju zajednice. Svečana akademija je ujedno bila i završna konferencija ovog projekta.

U najsvečanijem dijelu akademije dodijeljena je Nagrada 16. lipanj. Nagrada se dodjeljuje slijepim i videćim osobama za izniman doprinos ostvaren u zaštiti, rehabilitaciji i unapređenju društvenog položaja slijepih osoba. Ovogodišnja dobitnica za doprinos ostvarivanju posebnim ciljevima unapređenja života slijepih i slabovidnih osoba je Vesna Leiner, od nedavno u mirovini, a inače dugogodišnja muzejska savjetnica pedagoginja i nekadašnja voditeljica pedagoško-andragoškog odjela u Muzeju Grada Zagreba. U svom govoru gospođa Leiner je istaknula kako je zadnjih godina u Hrvatskoj napravljeno nekoliko novih muzeja, a nijedan nije u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. U nekima nema ni dizala, a to je nešto što treba promijeniti kako bi to bila obaveza za sve.

Prilagodba