43. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

43. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

20. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

Kao nastavak suradnje s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa i uprave zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je u Zatvoru u Zagrebu 20. lipnja 2023. godine polaznicima 43. temeljnog tečaja za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju predavanje na temu „Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu“. Ovaj tečaj za pravosudne policajce započeo je u Zatvoru u Zagrebu 6. ožujka 2023. godine, a pohađa ga ukupno 20 polaznika (19 vježbenika i 1 službenika) iz Kaznionice u Lepoglavi, Kaznionice u Glini, Zatvora u Bjelovaru, Zatvora u Gospiću, Zatvora u Puli-Poli, Zatvora u Zagrebu i Zatvora u Splitu.

Na izdržavanju zatvorskih kazni su i osobe različitih vrsta invaliditeta. Njihov broj u zatvorima i kaznionicama nije velik, ali uvijek postoji u kontinuitetu. Unutar zatvorskog sustava u Republici Hrvatskoj osobe s invaliditetom se ne odvaja od opće zatvorske populacije nego ih se pokušava integrirati u sve aktivnosti što je u skladu i s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom.

Tijekom trosatnog izlaganja zamjenik pravobraniteljice predstavio je rad i nadležnosti pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, posebno rad Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Također, polaznici su upoznati s međunarodnim i nacionalnim pravnim okvirom ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, a puno se govorilo i o posebnostima prilikom postupanja s osobama različitih vrsta invaliditeta, kao i načinima odgovarajuće komunikacije.

Ova generacija polaznika budućih pravosudnih policajaca pokazala je vrlo izražen interes za temu predavanja i vrlo su se rado uključivali s primjerima iz svog svakodnevnog života.

Podijelite ovu objavu s drugima: