42. tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

42. tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

28. siječnja 2023.Kategorije: Novosti

42. tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

U sklopi nastavka suradnje s Centrom za izobrazbu Ministarstva pravosuđa i uprave zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je polaznicima 42. tečaja za službenike/ce odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima Uprave za zatvorski sustav i probaciju predavanje na temu „Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu“. Ovaj temeljni tečaj za pravosudne policajce započeo je u Zatvoru u Zagrebu 17. listopada 2022. godine, a pohađaju ga službenici i vježbenici iz Kaznionice u Glini i Lipovici-Popovači, te zatvora u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Rijeci, Šibeniku, Zadru i Zagrebu.

Na izdržavanju zatvorskih kazni su i osobe različitih vrsta invaliditeta. Njihov broj u zatvorima i kaznionicama nije velik, ali je postojan. Svaka osoba koja ima neki oblik invaliditeta, a pravomoćno je osuđena na izdržavanje zatvorske kazne, predstavlja dodatni izazov za zatvorski sustav. Podaci ukazuju kako nema konkretne korelacije između različitih vrsta invaliditeta i načina počinjenih kaznenih djela. Unutar zatvorskog sustava u Republici Hrvatskoj osobe s invaliditetom se ne odvaja od opće zatvorske populacije nego ih se pokušava integrirati u sve aktivnosti što je u skladu i s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. To je svakako nešto pozitivno, jer na taj način i zatvorenici s invaliditetom imaju veći krug ljudi s kojima mogu svakodnevno komunicirati i ostvarivati socijalnu interakciju posebno važnu u situacijama kada su osobe lišene slobode.

Tijekom trosatnog izlaganja zamjenik pravobraniteljice predstavio je rad i nadležnosti pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, posebno rad Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, te način sudjelovanja ove institucije u provođenju Nacionalnog preventivnog mehanizma. Polaznici tečaja upoznati su s međunarodnim i nacionalnim pravnim okvirom ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, a puno se govorilo i o posebnostima prilikom postupanja s osobama različitih vrsta invaliditeta, kao i načinima djelotvorne i ispravne komunikacije.

Podijelite ovu objavu s drugima: