39. temeljni tečaj pravosudne policije

39. temeljni tečaj pravosudne policije

26. listopada 2021.Kategorije: Novosti

39. temeljni tečaj pravosudne policije

U Zatvoru u Zagrebu 25. listopada 2021. godine zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je predavanje polaznicima 39. temeljnog tečaja pravosudne policije. Polaznici tečaja su vježbenici različitih kaznenih tijela: Zatvorske bolnice u Zagrebu, zatvora u Rijeci, Zadru, Splitu, Zagrebu te Kaznionice u Požegi i Kaznionice u Glini. Tečaj je započeo 4. listopada, a trajati će sljedeća četiri mjeseca. Osim u Centru za izobrazbu, nastava se održava u sportskoj dvorani i streljani Zatvora u Zagrebu, a sastoji se od ukupno 516 sati teorijske nastave i vježbi.

Jedan od posebnih predmeta ove edukacije je i tema „Osobe s invaliditetom u zatvorskom sustavu“. Tijekom trosatnog izlaganja zamjenik pravobraniteljice predstavio je rad i nadležnosti pravobraniteljskih institucija u Republici Hrvatskoj, posebno Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, te način sudjelovanja ove institucije u provođenju Nacionalnog preventivnog mehanizma. Polaznici tečaja upoznati su s međunarodnim i nacionalnim pravnim okvirom ostvarivanja prava osoba s invaliditetom, a puno se govorilo i o posebnostima prilikom postupanja s osobama različitih vrsta invaliditeta, načinima djelotvorne i ispravne komunikacije. Tijekom izlaganja predstavljeni su brojni praktični primjeri iz rada pravosudnih policajaca.

Sudjelovanje u realizaciji programa temeljnog tečaja za pravosudnu policiju nastavak je suradnje Pravobranitelja za osobe s invaliditetom s Centrom za izobrazbu Uprave za zatvorski sustav i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave. Predavanje o „Osobama s invaliditetom u zatvorskom sustavu“ ponovno je odlično ocijenjeno od strane sudionika, a smatra se i vrlo bitnim za podizanje razine ukupnih kompetencija pravosudnih policajaca za rad sa zatvorenicima u kaznenim tijelima.

Podijelite ovu objavu s drugima: