3. prosinac, Međunarodni danosoba s invaliditetom

3. prosinac, Međunarodni danosoba s invaliditetom

3. prosinca 2019.Kategorije: Novosti

3. prosinac, Međunarodni danosoba s invaliditetom

Dana 3. prosinca u organizaciji Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u Zagrebu je pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku i Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva održano svečano obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.
Na događanju kojim je moderirala novinarka Sonja Šarunić, uvodnim izlaganjima su se obratili nazočnima,Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetomHrvatske, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ministricaza demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku te Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske. Nakon uvoda održan je okrugli stol na kojem su predstavnici osoba s invaliditetom imali mogućnost postavljati pitanja Predsjedniku Vlade RH g. Plenkoviću.
Iz Ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom nazočila je Vesna Mužina, savjetnica pravobraniteljice.
U popodnevnom dijelu održana je Konferencija na temu:„Pristupačnost kao ljudsko pravo”na koju su predstavnici osoba s invaliditetom održali slijedeća izlaganja:
Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretneuređaje tijela javnog sektora, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva; Praćenje i promicanje digitalnepristupačnosti, Povjerenik za informiranje; Digitalna pristupačnost iz perspektive slijepih i slabovidnih osobai promocija filma „Digitalno bez prepreka”, Hrvatski savez slijepih; Digitalna pristupačnost iz perspektive gluhih i nagluhih osoba, Hrvatski savez gluhih i nagluhih; Digitalna pristupačnost iz perspektive osoba s tjelesnim invaliditetom, Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara; Digitalna pristupačnost iz perspektive osoba s intelektualnim teškoćama, Savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama i Udruga za samozastupanje; Europski zakon o pristupačnosti, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske; Opći komentar br. 2 Odbora za prava osoba s invaliditetom, Članak 9: Pristupačnost, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske; Zakon o korištenju psa pomagača, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet.

Podijelite ovu objavu s drugima: