21. Festival jednakih mogućnosti (F=M)

21. Festival jednakih mogućnosti (F=M)

23. svibnja 2023.Kategorije: Novosti

Na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu se od 23. do 25. svibnja 2023. godine, od 10:00 do 22:00 sata, održava 21. Festival jednakih mogućnosti (F=M), tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture u organizaciji Društva tjelesnih invalida.

Ovaj međunarodni festival predstavlja osobe s invaliditetom koje zajedno s drugim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Svrha održavanja festivala je javno predstavljanje stvaralačkih mogućnosti izvođača programa, šireći pri tome poruku kako i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze kao i svi drugi građani. Na ovogodišnjem festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva, od kojih oko 600 osoba s invaliditetom uz podršku dvadesetak stručnjaka i stotinjak ciljanih volontera.

Predsjednica Društva tjelesnih invalida Viktorija Lisec istaknula je kako festival svake godine promatra preko 15.000 građana. Svojim nacionalnim i međunarodnim karakterom, Festival potvrđuje status Republike Hrvatske kao zemlje socijalne pravde i promiče ugled Grada Zagreba unutar velike europske obitelji zdravih gradova.

Prilikom svečanog otvorenja svima nazočnima na Trgu bana Josipa Jelačića obratio se i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić koji je istaknuo dugu tradiciju i veliki značaj ovog festivala kojim se predstavljaju kreativnosti i sposobnosti osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Također ohrabruje i nastavak tradicije Društva tjelesnih invalida koji su nastavili putem kojim je krenuo gospodin Milan Ožegović, dugogodišnji predsjednik Društva tjelesnih invalida, koji je nažalost PREMINUO prošle 2022. godine. Vjerujemo i nadamo se kako će se brojni sugrađani tijekom sljedeća tri dana uvjeriti da i osobe s invaliditetom zaslužuju jednake mogućnosti.

Program 21. Festivala jednakih mogućnosti za sva tri dana događanja na Trgu bana Josipa Jelačića i katalog postavljene likovne izložbe možete pronaći OVDJE.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave