2. sastanak Stručnog savjeta

2. sastanak Stručnog savjeta

12. travnja 2022.Kategorije: Novosti

2. sastanak Stručnog savjeta

Nakon osnivačkog sastanka održanog u veljači i sastanka članova Stručnog savjeta s Povjerenikom za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije, 12. travnja održan je online 2. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Uvodno se članicama i članovima Stručnog savjeta obratila pravobraniteljica Anka Slonjšak koja je predstavila nedavno objavljeno Izvješće o radu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2021. godinu. Ovo izvješće nije samo izvješće o radu institucije, nego je ujedno i pregled ostvarivanja prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj tijekom 2021. godine. U odnosu na 2020. godinu zabilježeno je povećanje od 20% više obraćanja građana koji su se obratili ukupno 2.720 puta, a povodom je bilo 5.826 postupanja. Najviše obraćanja odnosilo se na područja socijalne skrbi, zapošljavanja i rada, pristupačnosti i mobilnost, mirovinsko osiguranje, odgoj i obrazovanje, zdravstvo, kao i ostala područja koja su jednako važna i za sve osobe. Tijekom 2021. godine provedeno je 37 obilazaka prostora u kojima borave, rade ili su smještene osobe s invaliditetom i/ili djeca s teškoćama u razvoju na području 10 županija, a u suradnji s institucijama i organizacijama civilnog društva sudjelovalo se i organiziralo 175 različitih događanja. Također u 2021. godine predstavnici Pravobranitelja za osobe s invaliditetom sudjelovali su na 67 međunarodnih aktivnosti.

Nakon uvoda daljnje teme i rasprave na sastanku odnosile su se na aktualne izazove osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u području obrazovanja, posebno prilikom upisa djece u osnovne i srednje škole te izazove tijekom studiranja za studente s invaliditetom, nepristupačnost kulturnih ustanova, nezadovoljstvo nedostatkom sankcija za nepoštivanje obveza osiguravanja pristupačnosti prema važećem Pravilniku o osiguravanju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, mogućnostima prijave projekta organizacija osoba s invaliditetom u programe ERASMUS-a te probleme asistencije i asistenata. Između ostalog zaključeno je kako će se ubrzo organizirati sastanak članova Stručnog savjeta s predstavnicima Agencije za mobilnost i programe Europske unije.

Podijelite ovu objavu s drugima: