11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT

U Zagrebu je 27. rujna u Kazalištu Vidra svečano otvoren 11. međunarodni festival kazališta slijepih i slabovidnih BIT (Blind In Theatre/Slijepi u kazalištu). To je jedini festival slijepih i slabovidnih kazalištaraca koji se održava svake druge godine, a kojeg po jedanaesti put u Zagrebu organizira Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život.

Na festivalu ove godine gostuje ukupno devet predstava iz Hrvatske, Slovenije, Rumunjske, Crne Gore, Srbije, Velike Britanije, Australije i Sjedinjenih Američkih Država. Svečanom otvorenju u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Domaćini festivala predstavili su se prilikom otvorenja predstavom ‘“Jacques ili pokornost“ Eugenea Ionesca. Gledališće slepih in slabovidnih Nasmeh iz Slovenije dolazi s predstavom „Ljubavni sastanci“ Aleša Bergera, a Udruga slijepih Thetis iz Constante, Rumunjska, s „Pigmalionom“ Georgea Bernarda Shawa, uz glazbene točke iz mjuzikla „My Fair Lady“ autora Fredericka Loewea i Alona Joylernera. Homerova dramska radionica iz Crne Gore izvest će „Mrtve duše“ Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, Dramska grupa saveza slepih Srbije komad „Profesionalac“ Dušana Kovačevića, a Theater Breaking Through Barriers iz Sjedinjenih Američkih Država gostuje s izvedbom „Pozornica, ekran i nešto između: 5 Kratkih predstava o svijetu šoubiznisa!“ autora Jerroda Bogarda i Brucea Grahama. Iz Australije dolazi Sarah Houbolt s izvedbom „Koo Koo, Djevojka ptica“, a iz Velike Britanije slabovidna glumica, pjevačica i glazbenica Amelia Cavallo, koja će održati i radionicu. U programu je i jedna projekcija filma, a Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će još i predstavu ‘“Čovječja ribica“ Vojina Perića.

Festival traje do 3. listopada, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića uz sufinanciranje Ministarstva kulture, Grada Zagreba i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Raspored predstava može se pronaći na mrežnim stranicama Kazališta Vidra: http://www.scenavidra.hr/raspored-nadolazecih-predstava/

Prilagodba