10. listopada 2019. započinje radom Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu

Povodom otvorenja i početka rada Područnog ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Splitu, 2. listopada u splitskom hotelu „Park“ održana je svečanost otvorenja. Uvod u program bio je nastup članica i članova Udruge osoba s cerebralnom paralizom „Srce“ iz Splita koji su sve goste, među kojima i visoke uzvanike, digli na noge svojom raspjevanom izvedbom odlomka iz mjuzikla „Srce na sceni“ i pokazali koliko topline, energije i veselja mogu prenijeti osobe s invaliditetom.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara, župan splitsko dalmatinski Blaženko Boban, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković, predsjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe s invaliditetom, državna tajnica Marija Pletikosa, saborska zastupnica i predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja, predstavnici gradova i općina s područja dalmatinskih županija, predstavnici ustanova i institucija, brojni predstavnici udruga osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju, kao i brojne osobe s invaliditetom.

Pravobraniteljica Anka Slonjšak je u svom uvodnom obraćanju rekla kako će ovaj područni ured, nakon ureda u Zagrebu i Područnog ureda u Osijeku, svojim radom pokrivati područja Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Zadarske županije. Glavni cilj ovog područnog ureda biti će davanje informacija i pružanje pomoći osobama s invaliditetom s područja četiri navedene dalmatinske županije. Pravobraniteljica je istaknula i veliku važnost suradnje i umrežavanja svih razina vlasti, jedinica lokalne i regionalne samouprave, institucija i udruga civilnog društva, a sve to u cilju ostvarivanja prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju i njihovog punopravnog uključivanja u zajednicu. Također, pravobraniteljica je naglasila kako su mobilnost i pristupačnost obaveze svih gradova i županija te se posebno osvrnula na ulaganja u turizam koja su u rastu, a koja nedovoljno prate standard ulaganja u bolju pristupačnost hotelskim, kulturnim i drugim turističkim sadržajima.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić predstavio je u svom izlaganju nadležnosti, ovlasti i način rada institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao nezavisne državne institucije s ciljem zaštite, praćenja i promicanja prava osoba s invaliditetom na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona. Također, predstavljen je tijek radova na uređenju i adaptaciji prostora, kao i tijek višemjesečnih pripreme za početak rada.

Područni ured se nalazi na adresi u Ulici Domovinskog rata broj 44 i s radom će započeti 10. listopada.

Prilagodba