Zero Project Conference 2019

Zero Project Conference 2019

Od 20.do 22. veljače 2019.godine, u organizaciji Zero Project održana je trodnevna konferencija na kojoj su predstavnici iz 41 države svijeta predstavili ukupno 66 inovativnih praksi i 10 inovativnih politika. Tema ovogodišnje konferencije je bila deinstitucionalizacija, samozastupanje, sudjelovanje u javnom životu, ostvarivanje biračkog prava odnosno primjena čl. 19. Neovisno življenje i uključenost u zajednicu i članak 29. Sudjelovanje u političkom i javnom životu, Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Na konferenciji je izlaganje na temu neovisnogživota imala predstavnica Centra za rehabilitaciju Zagreb koji provodi aktivnosti usmjerene deinstitucionalizaciji osoba s intelektualnim poteškoćama kroz organizirano stanovanje davanjem podrške u skladu s individualnim potrebama korisnika. Kao važno, između ostalog, istaknuto je sudjelovanje osoba s intelektualnim poteškoćama u sportu (para taekwondo) gdje su vidljivi uspjesi te zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Udruga za autizam Zagreb, također, provodi aktivnosti s ciljem zaštite osoba i poboljšanja kvalitete života osoba s autizmom, pružanjem podrške kroz organizirano stanovanje. Obje organizacije sa svojim projektima su uvrštene u TOPHOUSE 20 obećavajućih praksi koji promiču neovisan život. IzUreda pravobraniteljice konferenciji je prisustovala savjetnica Andreja Makar.

Predavanja su bila organizirana kroz plenarne sjednice i radionice. Na plenarnim sjednicama se općenito raspravljalo o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, dok su radionice bile održane na temu neovisnog života i sudjelovanja osoba s invaliditetom u javnom i političkom životu. Sva predavanja nalaze se u izdanoj publikaciji pod nazivom: Independent LivingandPoliticalParticipation-Zero Project Report 2019.g. (O konferenciji više na linku https://conference.zeroproject.org/).