Završna konferencija programa „U ringu života“ i „Kvalitetan život slijepih u lokalnoj zajednici 2“

Hrvatski savez slijepih i Udruga slijepih Zagreb održali su zajedničku završnu konferenciju trogodišnjih programa „U ringu života“ i „Kvalitetan život slijepih u lokalnoj zajednici 2“ koji su financirani od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao i pozdravnim govorom sudionicima se obratio zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

Program „U ringu života“ Hrvatskog saveza slijepih započeo je 1. lipnja 2020. i trajati će do 31. svibnja 2023. godine. Ovaj program provođen je s ciljem osiguravanja potrebne socijalne usluge, pristupa informacijama i specifičnim programima podrške osobama s oštećenjem vida kako bi se pridonijelo njihovoj socijalnoj uključenosti i smanjenju potrebe za institucionalizacijom. Aktivnosti programa obuhvatili su žene i samce koji imaju oštećenja vida, a koji su prepoznati kao posebno ranjiva skupina unutar populacije osoba s oštećenjem vida, odnosno osoba s invaliditetom općenito. Tijekom konferencije predstavljene su provedene aktivnosti, korišteni oblici rada, statistički podaci i druge informacije ovog programa za koji se organizatori nadaju da će biti prepoznat i nastavljen u budućnosti. Od početka programa 2020. godine do danas provedene su programske aktivnosti (1) socijalna usluga „Besplatni SOS info telefon“ za informiranje, podršku i savjetovanje, (2) socijalna usluga „Prva intervencija za novooslijepljele odrasle osobe“, (3) edukativno-rehabilitacijski treninzi za mlade, žene, osobe u samačkim kućanstvima i (4) izrada edukativnih materijala i nabava tiflotehničkih pomagala.

U sklopu programa „Kvalitetan život slijepih u lokalnoj zajednici 2“ Udruge slijepih Zagreb uspostavljene su brojne potrebne i korisne suradnje koje olakšavaju život i svakodnevno funkcioniranje osobama s oštećenjima vida kao što su to Sektor za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba, GNK Dinamo, Zagrebačke ceste, ZET, Društvo turističkih vodiča Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Botanički vrt, Klovićevi dvori i dr. Udruga slijepi Zagreb svojim članovima pruža podršku u vidu psihosocijalnog savjetovanja, organiziranja rehabilitacijskih aktivnosti (npr. osposobljavanje za samostalno kretanje bijelim štapom, osposobljavanje u svakodnevnim vještinama, brajevo opismenjavanje, informatičko opismenjavanje), savjetovanje i informiranje o ostvarivanju prava, te osnaživanje kroz različite edukacije (kao npr. radionice podizanja samopouzdanja, upravljanja stresom, verbalne i neverbalne komunikacije). Članovima se pružaju aktivnosti asistencije kroz usluge videćeg pratitelja i osobnih asistenata.