XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

29. rujna 2019.Kategorije: Novosti

XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

U Đurđevcu u Hotelu „Picok“ je od 27. do 29. rujna u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske održan XII. Hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze. Na simpoziju su sudjelovale osobe s multiplom sklerozom iz županijskih udruga iz cijele Hrvatske, stručnjaci i predstavnici različitih institucija, a posebna pažnja ove je godine posvećena pravu na palijativnu skrb, novostima u liječenju i po prvi put pedijatrijskoj skrbi oboljelih od MS-a.

Otvarajući simpozij predsjednica Saveza Branka Lukić istaknula je kako je ovogodišnji simpozij poseban po tome što se ove godine obilježava 40 godina od kada je započelo organizirano djelovanje i udruživanje osoba s multiplom sklerozom u svrhu međusobne pomoći i podrške. Naime, 26. rujna 1979. godine u Rijeci, uz prisustvovanje oboljelih od multiple skleroze i neurologa iz Rijeke i Zagreba, osnovano prvo “Udruženje za pomoć oboljelima od multiple skleroze i srodnih bolesti Hrvatske”. Danas u Hrvatskoj djeluje 23 udruga udruženih u Savez društava multiple skleroze Hrvatske.

Multipla skleroza (MS) je najčešća upalna autoimuna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine bolesnika se znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine. Žene obolijevaju dva puta češće od muškaraca. Bolest je češća u zemljama koje su smještene između 40. i 65. stupnja sjeverne geografske širine, što je vjerojatno povezano s manjim brojem sunčanih dana i manjkom vitamina D, a vrlo je rijetka u tropima i na Dalekom istoku.

Svečanom otvorenju u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao je i sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuvši kako se osobe oboljele od MS-a Uredu pravobraniteljice najčešće obraćaju s pitanjima i predstavkama vezanim za područje rada. Također, istaknuta je važnosti donošenja i uređenja inkluzivnog dodatka i sustava asistencije za osobe oboljele od multiple skleroze, što su područja vrlo važna za sve osobe s invaliditetom, a danas i predmetom razmatranja u cilju donošenja odgovarajućih rješenja za poboljšanje kvalitete života osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima:

Najnovije Objave