Webinar: Praćenje razvoja djeteta-principi, pristupi i alati

Regionalni ured UNICEF-a za Europu i Centralnu Aziju (ECARO), Regionalni ured SZO (WHO/Europe) i Međunarodna organizacija Korak po korak (ISSA)  pod pokroviteljstvom inicijative Zdravstveni sistemi za razvoj djece u ranom djetinjstvu organizirali su 6. veljače 2024. godine webinar na temu: Praćenje razvoja djeteta-principi, pristupi i alati.

Zdravstveni sustavi imaju najveći potencijal za prepoznavanje djecu u riziku od razvojnih poteškoća i podržavanje intervencije u ranom djetinjstvu. Zdravstveni radnici mogu osigurati pravovremenu identifikaciju razvojnih poteškoća i pružiti kvalitetnu podršku usmjerenu na unapređenje razvoja usvajanjem holističkog i sveobuhvatnog pristupa praćenju razvoja. Ovaj pristup obuhvaća integraciju razvoja djeteta u program redovnih zdravstvenih posjeta, pružanje savjetovanja i podrške roditeljima s ciljem razumijevanja i podrške razvoju djeteta u svakodnevnim aktivnostima, te razmatranje faktora rizika koji se odnose na dijete, obitelj i zajednicu.

Cilj webinara je bio upoznavanje praćenja razvoja kao dijela redovne zdravstvene zaštite djece, a webinar je pratila savjetnica pravobranitelja za osobe s invaliditetom Andreja Makar.