Webinar, Osobe s invaliditetom u Ukrajini

Webinar, Osobe s invaliditetom u Ukrajini

1. travnja 2022.Kategorije: Novosti

Webinar, Osobe s invaliditetom u Ukrajini

U organizaciji EASPD-a 1. travnja 2022. godine održan je webinar: Osobe s invaliditetom u Ukrajini: Kako im možemo pomoći, na kojem je sudjelovalo više od 300 sudionika iz Europe i Sjeverne Amerike. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na webinaru je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić.

EASPD – Europsko udruženje pružatelja usluga za osobe s invaliditetom (eng. European Association of Service providers for Persons with Disabilites) je neprofitna nevladina organizacija koja djeluje u području osoba s invaliditetom, te zastupa stavove više od 20.000 pružatelja socijalnih usluga i njihovih krovnih organizacija. Cilj djelovanja je osiguravanje jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovite i visokokvalitetne sustave usluga.

Oko 3,5 milijuna osoba je do sada napustilo Ukrajinu u potrazi za utočištem i sigurnošću. Također, više od šest milijuna osoba je raseljeno unutar Ukrajine. Osobe s invaliditetom, uključujući djecu s teškoćama u razvoju, su pritom posebno ugroženi zbog za njih povećanih teškoća u dolasku do sigurnosti u skloništima i sigurnijim područjima unutar i izvan Ukrajine. Procjenjuje se da oko 10.000 osoba s invaliditetom u Ukrajini živi u velikim rezidencijalnim ustanovama, vrlo često bez podrške obitelji i u sadašnjoj situaciji – bez odgovarajuće stručne podrške.

Europska unija uspostavila je privremeni okvir prema kojem sve osobe koje dolaze iz Ukrajine mogu ostati na području Europske unije do tri godine i ostvarivati prava na pristup zapošljavanju, obrazovanju i zdravstvenoj skrbi, na isti način kao i svi građani država članica Europske unije. I druge zemlje u Europi izvan Europske unije, kao na primjer Velike Britanije, donose slična rješenja.

Informacije i saznanja o trenutnom stanju i životu osoba s invaliditetom u Ukrajini podijelila je savjetnica stožera za humanitarna i socijalna pitanja predsjednika Ukrajine Oksana Zholnovych. Ona je rekla kako trenutno na području Ukrajine ne postoji potpuno sigurno područje, te da najveći izazov predstavlja evakuacija osoba s invaliditetom. Gradovi se kontinuirano bombardiraju, zbog toga su i pokrenuti postupci evakuacije osoba s invaliditetom (posebno osoba sa smanjenim mogućnostima kretanja i osoba s intelektualnim teškoćama) u inozemstvo. Prilikom evakuacije prednost se nastoji dati obiteljima s djecom s teškoćama u razvoju. Evakuacije se odvijaju vlakovima i autobusima u susjedne zemlje, posebno u Poljsku i Rumunjsku. Veliki problem je trenutno i nedostatak sredstava asistativne tehnologije (kao npr. ortopedskih pomagala) za kojima postoji velika potreba. U Ukrajini se trude da svaka osoba koja bude primljena u bolnicu može dobiti takva pomagala za kretanje, ali im je u ovom segmentu potrebna pomoć izvana (uspostavljena je suradnja sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, ali to nije dovoljno). Posebno veliki izazov je smještaj osoba s intelektualnim teškoćama koje su sada smještene u značajnom broju velikih ustanova. Iako je i u Ukrajini započeo proces deinstitucionalizacije takve ustanove i dalje postoje i najvećim su dijelom smještene u istočnom dijelu Ukrajine što predstavlja velike izazove u njihovom premještaju u zapadni dio zemlje. Pretpostavlja se da je u ovoj vrsti potrebe za evakuacijom u inozemstvo oko 4.000 osoba. Moguće je njihov smještaj organizirati u manjim grupama, a njihova evakuacija i smještaj bi bilo nešto što bi značajno pomoglo Ukrajini, a prije svega ovim osobama koje niti ne razumiju opasnosti koje im sada svakodnevno prijete.

Tijekom webinara regionalna direktorica organizacije Keystone Moldavia Ludmilla Malcoci iz Moldavije podijelila je svoja iskustva koja Moldavija ima u zbrinjavanju velikog broja raseljenih osoba iz Ukrajine među kojima su i osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Izazovi započinju već prilikom dolaska i registracije osoba s invaliditetom i utvrđivanja njihovih potreba, te praćenje daljnjih informacija o njihovom smještaju. Posebna pozornost trebala se od samog početka posvećivati već prilikom prihvata i raspoređivanja svih osoba, a kako bi se pazilo na raspored smještaja da u pristupačan smještaj ne bi bile smještene osobe bez invaliditeta. To bi u konačnici vrlo brzo moglo dovesti do brzog nedostatka smještajnih kapaciteta u prostorima koji su pristupačni. Dio osoba s invaliditetom koji nisu mogli biti smješteni niti u kakvom obliku zajednički organiziranog smještaja smještavali su se u obitelji. U Moldaviju je od početka ruske invazije na Ukrajinu pristiglo gotovo 300.000 osoba od koji je njih oko 100.000 i ostalo na području Moldavije. Posebnost je ove situacije da je gotovo 95% svih osoba smješteno u privatnom smještaju za koji država trenutno ne daje kućanstvima nikakvu pomoć.

Iz Nizozemske se javio direktor nevladine organizacije SOFT tulipan Eric Bloemkolk koji je podijelio njihova iskustva u evakuiranju i smještaju osoba s invalida. Naime, njihova je organizacija do sada organizirala nekoliko prijevoza osoba s invaliditetom, njihovih obitelji i pratitelja iz Ukrajine u Nizozemsku. Najveći izazov je pri tome bilo osiguravanje novčanih sredstava za pokrivanje troškova puta, prijevoza (goriva) i smještaja tijekom putovanja budući da putovanje traje više dana (uz duga čekanja na granici). Do sada su u svojoj organizaciji na području Nizozemske smjestili oko 2.000 osoba. Smještajni kapaciteti osigurani su unutar prostora koji se ili nisu trenutno koristili ili su bili u pripremi za skorašnji rad. Očekuje se da će Nizozemska primiti oko 50.000 raseljenih osoba iz Ukrajine.

O trenutnoj situaciji i izazovima osoba s invaliditetom govorila je i predstavnica EDF-a Catherina Naughton. Istaknula je kako je posebno teško osobama s invaliditetom, njihovim obiteljima i pratiteljima, prilikom kretanja kroz ratom pogođene prostore. Naglasila je kako na temelju važećeg pravnog okvira osobe s invaliditetom u državama članicama Europske unije trebaju ostvarivati prava na pristup svim uslugama, ali je istaknula i na postojanje velikog disbalansa između onog što bi sve osobe s invaliditetom trebale ostvarivati i stvarnih mogućnosti i kapaciteta. Zbog toga će se sljedećih dana i tjedana pojačano raditi na osiguravanju uvjeta kako bi sve osobe s invaliditetom mogle pristupiti potrebnim uslugama i kako bi im se olakšalo vrijeme ove grozne situacije.

S obzirom na okolnosti najavljeno je kako će EASPD uspostaviti šest privremenih regionalnih ureda (u Chelmu, Poljskoj; Budimpešti, Mađarska; Palaci, Moldaviji; Isaccea, Rumunjskoj; Varna, Bugarskoj; i Seneci, Slovačkoj) kako bi se pomoglo u koordinaciji prihvata i preseljenja raseljenih osoba s invaliditetom iz Ukrajine. Ovo je odgovor na zahtjev ukrajinske vlade, jer je veliki broj raseljenih osoba/izbjeglica s invaliditetom koji pristižu u pogranične zemlje i postoji velika potreba pronalaženja odgovarajućeg smještaja i usluga podrške diljem Europe za njih, njihove obitelji i skrbnike.

Više informacija kako se može pomoći osoba s invaliditetom iz Ukrajine možete pronaći na poveznici:
https://www.easpd.eu/resources/ukraine/

Snimku cijelog webinara možete pronaći i pogledati na poveznici:
https://www.youtube.com/watch?v=TCz7sTvn0M4

Podijelite ovu objavu s drugima: