Uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u kulturni život zajednice

Uključivanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u kulturni život zajednice

6. lipnja 2023.Kategorije: Novosti

Dana 6. lipnja 2023. godine Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku organizirala je „Dan održivosti“. Cjelodnevne aktivnosti obilježavanja „Dana održivosti“ odvijale su se u prostorijama i prostorima Akademije, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanju je sudjelovao savjetnik pravobraniteljice Mario Burek.

Projektom obilježavanja „Dana održivosti“ Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku okupila je brojne umjetnike, znanstvenike, praktičare, studente, zainteresirane građane, medije i stručnjake iz različitih područja djelovanja, kako bi nizom predavanja, radionica, prikaza, koncerata i aktivnostima drugih formi i oblika iskazali svoja viđenja održivosti i moguće napretke te na taj način osvijestili javnost što je to održivost i koja sva područja obuhvaća.

Program i aktivnosti Dana održivosti započeli su već u ranojutarnjim satima bicikliranjem od Trga Sv. Trojstva do sveučilišnog kampusa, ukazujući na važnost osvještavanja klimatskih i drugih društvenih promjena koje se događaju te pozivajući na brzo djelovanje u smjeru održivosti života na planeti. Nakon bicikliranja, javnosti je prikazano ono najbolje od trenutnih preokupacija studenata i nastavnika na Akademiji, a s temom održivosti, pa su tako održane promocije studentskih radova iz kreativnog pisanja, likovne izložbe i radionice, VR galerije, glazbe izvedbe, kazališne etide, urbane art intervencije i sl. Također, predstavljeni su sadržaji koje nudi Akademijina zelena knjižnica poput razmjene knjižnih izdanja, a održana je i gostujuća predstava za štićenike Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ u Osijeku.

Tijekom središnjeg programa održana su i popularno znanstvena predavanja te panel rasprava „ART JE SMART“ kojom se raspravljalo o utjecajima i odgovorima (i odgovornosti) umjetnosti, umjetničkih (i obrazovnih) institucija po pitanju klimatskih promjena, ali i samog održivog razvoja društva.

Savjetnik pravobraniteljice održao je predavanje na temu Uloga lokalne zajednice u osiguravanju pristupačnosti za osobe s invaliditetomtijekom kojega je okupljenima predstavio promjene koje je u društvo unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, s naglaskom na obvezu osiguranja pristupačnosti kao osnovnog preduvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom u život zajednice. Uz normativni okvir, prikazani su i primjeri iz svakodnevnog života kojima su pojašnjena načela razumne prilagodbe i univerzalnog dizajna – alata pomoću kojih se osigurava pristupačnost. Sudionicima predavanja ukazano je na izazove i prepreke na koje osobe s invaliditetom nailaze u svakodnevnom životu te su upućeni prijedlozi i preporuke o tome što svaki član društva u svom području djelovanja može učiniti kako bi se te prepreke uklonile i na taj način osigurao ravnopravan položaj osoba s invaliditetom u društvu. Također, prikazani su primjeri dobre prakse iz različitih sredina iz kojih je razvidno kako osiguranje pristupačnosti primjenom univerzalnog dizajna nije važno samo za osobe s invaliditetom, nego povećava kvalitetu života cjelokupne lokalne zajednice.

Uz održano predavanje, savjetnik pravobraniteljice sudjelovao je i u panel raspravi tijekom koje su stručnjaci iz različitih životnih područja (akademska zajednica, sport, kultura i umjetnost, poduzetništvo) razmijenili iskustva i mišljenja o tome kako kultura i umjetnost mogu doprinijeti ostvarivanju ciljeva održivog razvoja. Tijekom rasprave savjetnik pravobraniteljice je podsjetio kako je Republika Hrvatska među prvim zemljama koje su potpisale i ratificirale Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom, što nas sve skupa obvezuje na poduzimanje mjera i aktivnosti koje će osobama s invaliditetom neovisno o dobi i oštećenju osigurati pristup bez arhitektonskih i komunikacijskih prepreka svim kulturnim sadržajima, TV programima, filmovima, kazalištu i drugim kulturnim aktivnostima u svim dostupnim oblicima, kao i pristup mjestima kulturnih događanja i usluga poput muzeja, kazališta, kino dvorana, knjižnice te spomenicima od nacionalnog i kulturnog značenja.

Uz obvezu osiguranja pristupačnosti za osobe s invaliditetom kao posjetitelje, slušatelje, gledatelje i općenito one koji žele uživati u nekom kulturno-umjetničkom programu ili sadržaju, upozorio je i na obvezu i važnost uključivanja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u kulturno umjetničke aktivnosti (npr. glazbene, likovne, dramske radionice i sl.). Naglasio je kako omogućavanje i poticanje osoba s invaliditetom da razvijaju i koriste svoj kreativni, umjetnički i intelektualni potencijal kroz bavljenje kulturno umjetničkim aktivnostima značajno doprinosi razvoju njihovih vještina, kreativnosti, osobnosti, a naposljetku i uključenosti u društvo.

Na panel raspravi sudjelovala je i dr. sc. Mirna Sabljar, koordinatorica za studente s invaliditetom na Akademiji i ujedno članica Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, koja je prisutnima iznijela pozitivna iskustva vezano za programe prilagođene djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom. Takvim programima osim što je omogućena i potaknuta sloboda njihovog kreativnog stvaralaštva te je povećana kvaliteta njihovog života, ujedno se doprinijelo jednakosti i bogatstvu cjelokupnog društva.

Sudjelovanjem na Danu održivosti željelo se javnosti poslati poruku kako je kultura neizostavni dio razvoja svake osobe, pa tako i osoba s invaliditetom. Kultura i umjetnost nam donose brojne vještine i znanja te nas obogaćuju novim i vrijednim životnim iskustvima.  Prilagodba i oblikovanje kulturnih sadržaja na način da ih mogu koristiti osobe s različitim vrstama invaliditeta omogućuje njihovo uključivanje zajednicu, a zajednicu obogaćuje za njihovo sudjelovanje, što doprinosi izgradnji inkluzivnog, sigurnog i održivog društva.

Podijelite ovu objavu s drugima: