U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju” i otvorena „Mala olimpijada“

U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju” i otvorena „Mala olimpijada“

10. rujna 2020.Kategorije: Novosti

U Vukovaru održan okrugli stol na temu “Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju” i otvorena „Mala olimpijada“

Dana 10. rujna 2020. godine, u Hotelu „Lav” u Vukovaru, u organizaciji Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići održan je okrugli stol na temu “Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju “.
Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići, zajedno sa partnerima (Vukovarsko-srijemska županija, Društvo naša djeca Vukovar i J.U. za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara – Sportski objekti Vukovar), provodi projekt Što sve sportom mogu ja!, financiran sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda. Kao jedna od projektnih aktivnosti organiziran je Okrugli stol na temu „Važnost sporta za djecu s teškoćama u razvoju“, a na kojemu su sudjelovali predstavnici projektnih partnera, predstavnici ustanova i drugih tijela državne uprave, regionalne i lokalne samouprave, kao i predstavnici brojnih udruga, sportaši i medijski djelatnici.
Na samom početku Okruglog stola predstavnici projektnih partnera upoznali su prisutne sa detaljima samog projekta te pri tome istaknuli da je ukupna vrijednost projekta 1.493,809,16 kn za razdoblje provedbe od 3. siječnja 2019. do 3. siječnja 2022. godine. Nadalje, istaknuli su da je cilj projekta djeci s teškoćama u razvoju Vukovarsko srijemske županije osigurati preduvjete te izjednačene mogućnosti za sudjelovanje u sportskim aktivnostima.
Projektne partnere na osmišljavanje i provedbu ovog projekta motivirala je činjenica da je djeci s teškoćama u razvoju u većini slučajeva onemogućeno participiranje u brojnim društvenim aktivnostima u zajednici, pa tako i u sportu. Upravo stoga, kroz ovaj projekt želi se kreirati idealan program koji će poticati višestrani psihosomatski razvoj djece, razvijati njihovo samopouzdanje, ali i detektirati nadarene kako bi se ih usmjeravalo u sport i uključivalo u redovne sportske programe.
U provedbu projekta bit će uključeno ukupno 200 korisnika, djece s teškoćama u razvoju u dobi od 3 do 18 godina. Korisnici će unaprijediti psiho motoričke sposobnosti, družiti se i usvajati osnove bazičnih sportova. Kroz zajedničke treninge i integrirane programe stvorit će se preduvjeti za inkluziju djece s teškoćama u razvoju kroz sport.
Osim kreiranja i svakodnevne provedbe prilagođenog sportskog programa za djecu s teškoćama u razvoju, provedba projekta osigurat će: obnovu i uklanjanje infrastrukturnih barijera parking prostora ispred Udruge, opremanje sportskih dvorana Udruge i partnera, niz radionica i edukacija za voditelje sportskih programa te osposobljavanje i zapošljavanje novih djelatnika kroz projekt.
Također, tijekom provedbe projekta organiziraju se brojne aktivnosti za podizanje razine svijesti i promociju važnosti sporta i rekreacije za djecu s teškoćama u razvoju (Mala olimpijade u Vukovaru, obilježavanje Svjetskog dana sporta, Konferencija, Okrugli stol, medijsko predstavljanje i promicanje projekta i aktivnosti Udruge).
Sudionike Okruglog stola posebno su dojmila iskustva trenera i sportaša koji sudjeluju u provedbi projekta, a iz kojih je vidljiv značaj projektnih aktivnosti za djecu s teškoćama i njihove obitelji.
Uz predstavljanje samog projekta i raspravu o važnosti sporta za djecu s teškoćama u razvoju, tijekom Okruglog stola sudionici su raspravljali o problemima i poteškoćama s kojima se susreću DTUR i njihove obitelji, kao i izazovima s kojima se suočavaju stručnjaci koji rade s njima u različitim sustavima (odgoj i obrazovanje, zdravstvo, socijalna skrb i dr.).
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice Mario Burek, koji je okupljene podsjetio da u Osijeku od kraja 2018. godine djeluje Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Kao uvod u raspravu o položaju djece s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj, savjetnik pravobraniteljice okupljene je upoznao sa najčešćim pritužbama koje pravobraniteljica prima od strane roditelja i bližnjih DTUR (nedostupnost rehabilitacijskih usluga, problem pravovremene dijagnostike i neuređen sustav rane intervencije, socijalna isključenost, izostanak podrške i uskraćivanje razumne prilagodbe u odgojnim i obrazovnim ustanovama, nepovezanost i tromost sustava i dr.). Također, predstavljene su i aktivnosti pravobraniteljice usmjerene na otklanjanje navedenih problema, a prisutni su pozvani na aktivniju međusobnu komunikaciju i suradnju.
Nakon izlaganja svih sudionika Okruglog stola provedena je diskusija te je uslijedila razmjena mišljenja i iskustava tijekom koje su osim problema i poteškoća s kojima se susreću u svom području djelovanja, izneseni i brojni primjeri dobre prakse koji mogu biti pokazatelj i smjernica što svatko u svom području djelovanja može učiniti s ciljem stvaranja društva u kojemu će djeci s teškoćama biti dostupna sva podrška nužna kako bi ravnopravno sudjelovali u svakodnevnom životu.
Nakon Okruglog stola sudionici su prisustvovali otvorenju Male olimpijade (jedne od projektnih aktivnosti), a savjetnik pravobraniteljice obišao je prostorije Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići te se kroz razgovor sa djelatnicima i roditeljima uvjerio u značaj i važnost brojnih aktivnosti za djecu s teškoćama i članove njihovih obitelji (rehabilitacijske i dr. usluge, radionice, igraonice, sportske, kulturne i umjetničke aktivnosti i sl.) koje se provode u udruzi.

Podijelite ovu objavu s drugima: