U Splitu predstavljen projekt unaprjeđenja sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti

U Splitu predstavljen projekt unaprjeđenja sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti

26. siječnja 2024.Kategorije: Novosti

U Splitu je 25. siječnja 2024. godine javnosti predstavljen je Projekt MOSI -”Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti”, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) partner na projektu. Projektom se uspostavlja kompleksan IT sustav koji će značajno olakšati dodjelu povlastica osobama s invaliditetom u području prometa, a na edukaciji su osobama s invaliditetom pobliže predstavljeni svi njegovi elementi.

Mateo Crnković i Darko Akrap iz AKD-a prikazali su Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, nove isprave kojima će se osobama s invaliditetom olakšati pristup brojnim pogodnostima i pravima na povlastice iz domene Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Objedinjavanju povlastica iz različitih grana prometa i digitalizaciji postupka izdavanja javnih isprava (Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom)  kojima se ostvaruju povlastice iz područja mobilnosti, prethodilo je donošenje Zakona o povlasticama u prometu Narodne novine, broj 133/23) koji je stupio na snagu 15. studenog 2023. godine, a uslijedio je donošenje i provedbenih propisa Pravilnika o Europskoj i Nacionalnoj iskaznici za osobe s invaliditetom (Narodne novine, broj 157/23) i Pravilnik o Europskoj parkirališnoj karti za osobe s invaliditetom (Narodne novine, broj 157/23) koji su na snazi od 29. prosinca 2023. godine. U postupku e-Savjetovanja prilikom donošenja predmetnih propisa aktivno je sudjelovao i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, a znatan broj iznesenih prijedloga je usvojen.

Postupak dodjele povlastica iz područja mobilnosti je provedbom projekta i uspostavom novog normativnog okvira u potpunosti digitaliziran. Prava na izdavanje isprava dodjeljuju se automatski, sukladno zakonskim kriterijima, a isprave se izravno šalju na adresu prebivališta korisnika u Hrvatskoj i nije potrebno obilaziti šaltere. „Sustav, povezan sa svim potrebnim državnim registrima, smanjit će administraciju u postupku dodjele prava, osiguravajući efikasnije i jednostavnije korištenje prava za osobe s invaliditetom”, pojasnio je Crnković te najavio kako će Nacionalnu i Europsku iskaznicu te Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom prvi korisnici zaprimiti već sljedeći tjedan.

“Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot projekta. Svim korisnicima koji ostvare pravo na Nacionalnu iskaznicu automatski se dodjeljuje i Europska iskaznica, osiguravajući im jednak pristup pogodnostima u svim državama članicama EU, uključujući turizam, kulturu (poput muzeja, kazališta i koncerata) i sport. Zakon omogućuje dodjelu povlastica u četiri ključna područja – željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta”, istaknuo je Akrap.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tomislav Benjak naglasio je kako je jedan od temelja ovog projekta postojanje Registra osoba s invaliditetom koji se u skladu sa zakonom vodi u HZJZ-u. “Za izdavanje svih navedenih javnih isprava osobama koje zadovoljavaju kriterije potrebni su potpuni podaci u Registru osoba s invaliditetom (ROI), stoga pozivamo korisnike da što prije ažuriraju svoje podatke, kontaktirajući invaliditet@hzjz.hr. Preduvjet za dobivanje isprava je prebivalište u Republici Hrvatskoj”, napomenuo je Benjak.

Koordinatorica inicijative udruga osoba s invaliditetom za zaštitu parkirališne karte Jugana Sinovčić istaknula je kako su ove iskaznice važan iskorak za sve osobe s invaliditetom u Hrvatskoj jer će pomoću njih lakše moći ostvarivati svoja prava iz područja mobilnosti. “Ono što nas iz Splita posebno veseli je da konačno imamo potpuno novu, unaprijeđenu parkirališnu kartu. Nakon inicijative udruga osoba s invaliditetom za izmjenu parkirališne karte i uspješno provedene kampanje Split parkinga ‘Želiš li se mijenjati za mjesto?‘, kojom smo željeli senzibilizirati javnost u vezi zloporabe parkirališne karte te sudjelovanja u procesu izrade zakona i pravilnika, došli smo do ostvarenja krajnjeg cilja, a to je parkirališna karta koja ima višestruku sigurnosnu zaštitu te su uvedene novosti u načinu korištenja i kontrole karte”, zaključila je Sinovčić.

Projekt MOSI, financiran u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, predstavlja investiciju vrijednu više od dva milijuna eura. Na predstavljanju projekta bio je prisutan veći broj osoba s invaliditetom i predstavnika udruga za zaštitu prava osoba s invaliditetom, koji su imali priliku postaviti pitanja o načinu ostvarivanja povlastica u prometu i ishođenju javnih isprava kojim se dokazuje pravo na povlastice. Naglašeno je da su uvjeti postotka tjelesnog oštećenja i stupnja funkcionalnog oštećenja za ostvarenje povlastica u različitim grana prometa ostali uglavnom isti, izuzev uvedene važne novine, koju je dugi niz godina zagovarao i Pravobranitelj za osobe s invaliditetom, da povlastica oslobođenja od naknade za autoceste ne bude vezana za vlasništvo vozila već za osobu s invaliditetom, nositelja prava.

Važeći dokumenti (Pomorska iskaznica za osobe s invaliditetom, SMART kartica i parkirališna karta/znak pristupačnosti) vrijede do 15. svibnja 2024., do kada bi sve osobe s invaliditetom, koje prema podacima u Hrvatskom registru osoba s invaliditetom ostvaruju za to propisane uvjete, trebali na kućnu adresu dobiti novouvedene iskaznice za ostvarenje povlastica. Više informacija korisnici mogu pronaći na mrežnim stranicama: https://mosi.akd.hr/ .

Podijelite ovu objavu s drugima: