U Slavonskom Brodu održan Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u vrijeme pandemije“

U Slavonskom Brodu održan Okrugli stol „Osobe s invaliditetom u vrijeme pandemije“

Povjerenstvo za osobe s invaliditetom Grada Slavonskog Broda organiziralo je dana 15. prosinca 2021. godine Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u vrijeme pandemije“. Okrugli stol održan je u Gradskoj knjižnici Slavonski Brod, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na istom su sudjelovali savjetnik pravobraniteljice Mario Burek i stručna suradnica pravobraniteljice Tatjana Kukec.
Okrugli stol održan je kao jedna od aktivnosti kojima su predstavnici lokalnih udruga okupljeni u gradsko Povjerenstvo za osobe s invaliditetom obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Tijekom Okruglog stola predstavljeni su rezultati istraživanja „Povezanost socijalne podrške i otpornosti osoba s invaliditetom u doba pandemije sa zadovoljstvom životom i nadom u budućnost“ i „Doživljaj emocionalnih promjena kod osoba sa invaliditetom za vrijeme pandemije“. Navedena istraživanja provedena su od siječnja do ožujka 2021. godine, u njima je sudjelovalo 230 osoba s invaliditetom koji su podijelili svoja emocionalna iskustva tijekom pandemije.
Savjetnik pravobraniteljice održao je izlaganje kojim je ukazao na izazove i probleme prouzrokovane pandemijom zbog kojih su se Uredu pravobraniteljice najčešće obraćale osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji te je predstavio aktivnosti pravobraniteljice usmjerene na otklanjanje istih. Također, predstavio je preporuke koje je pravobraniteljica uputila općinama, gradovima i županijama Slavonije, Baranje i Srijema, posebno istaknuvši ulogu lokalnih udruga i medija u praćenju provedbe preporučenih mjera i aktivnosti.
Predstavnici lokalnih udruga i pružatelja usluga iznijeli su svoja iskustva iz protekle dvije godine, posebno predstavivši aktivnosti kojima se nastojalo spriječiti dodatnu izoliranost osoba s invaliditetom tijekom pandemije. Ukazali su na probleme s kojima su se suočavali, kako pojedinci i članovi njihovih obitelji, tako i udruge koje su vrlo četo bile jedini oslonac za brojne osobe s invaliditetom.
Na Okruglom stolu sudjelovali su i predstavnici državnih institucija te predstavnici lokalne samouprave koji su predstavili aktivnosti kojima u svom području djelovanja nastoje poboljšati položaj osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.
Obzirom na brojne probleme i izazove na koje je tijekom rasprave ukazano, organizatori će iznesene prijedloge i preporuke objediniti u zajedničke zaključke koji će donositeljima odluka na regionalnoj i lokalnoj razini poslužiti kao smjernice u kreiranju i provođenju politika.