U Slavonskom Brodu 5. rujna obilježen je četvrti rođendan radija zajednice 92 FM +

Prvi hrvatski radio zajednice započeo je s radom 5. rujna 2014. godine. Radio je osnovalo Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije. Povodom te vrijedne obljetnice radio je posjetila savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić Salie. Lokalni neprofitni medij koji proizlazi iz zajednice bavi se pitanjima osoba s invaliditetom, ali daje prostor i etničkim, vjerskim i svim drugim manjinama. Kao i drugi takvi mediji Radio 92 FM bavi se temama koje nisu dovoljno atraktivne komercijalnim medijima. 5. rujan ujedno je održana i završna konferencija projekta EU frekvencija – za aktivne europske građane kojeg je financiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. U sklopu tog projekta nastojalo se informirati širu javnost o Europskoj uniji, odlukama koje utječu na život građana RH kao i o pravima i obvezama koje proizlaze iz članstva u EU. Posebni naglasak stavljen je na informiranje mladih s invaliditetom i promicanje aktivnog sudjelovanja mladih u društvu.
Sredstva za pokretanje radija osigurana su u sklopu programa IPA – 4, dodjele bespovratnih sredstava. U četiri godine rada ovaj neprofitni radio susretao se s brojnim izazovima od čekanja da se odobri zahtjev za koncesiju do petomjesečnog zastoja u financiranju nakon što je jednogodišnji projekt kroz koji je osigurana i oprema završio. Danas radio postaja zapošljava troje djelatnika u stalnom radnom odnosu i jednog djelatnika na ugovor o djelu. Posebnu vrijednost predstavlja uključivanje volontera. Voljeli bi kad bi ih udruge osoba s invaliditetom i ostale organizacije civilnog društva više angažirale u svojim promotivnim aktivnostima i koristili njihove besplatne usluge za povećanje svoje medijske pokrivenosti. Kao glavni izvor financiranja upućeni su na natječaje koji se raspisuju u sklopu fondova Europske unije. Ne žele se oslanjati samo na marketing i reklamiranje kao osnovno sredstvo financiranja.
Savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie naglasila je važnu ulogu medija u radu na području zaštite prava osoba s invaliditetom mediji. Iako su mediji sve više svjesni svoje uloge u širenju pozitivne percepcije o osobama s invaliditetom, o toj temi se i dalje često izvještava samo prigodno ili vezano uz određene probleme koji se javljaju. No važno je osvijestiti i javnost, ali i same osobe s invaliditetom o tome kako je važno kontinuirano govoriti o osobama s invaliditetom kako bi se razbili stereotipi prema kojem se osobe s invaliditetom doživljava u kontekstu problema. Ovakva kontinuirana prisutnost jednog radija, koji progovara o osobama s invaliditetom, ali ne u izolaciji, nego pokrivanjem svih tema i nastojanjem da bude otvoren cijeloj zajednici i svim pitanjima kojima se bave građani s ovog područja – daje radiju dodatnu vrijednost, rekla je Branka Meić Salie.
“Radio 92FM, jedinstven je po tome što je platforma putem koje osobe s invaliditetom, ali i svi dionici civilnog društva, ističu, ne samo svoje probleme, nego i uspjehe te doprinose društvu i okruženju. Raduje nas činjenica da imamo i institucionalnu prepoznatljivost i podršku”, rekla je Irena Vukas, glavna i odgovorna urednica radija.
“Jedan od naših najvećih projekata je ‘EU frekvencija’ zahvaljujući kojem smo uspostavili suradnju s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova. Cilj je informirati i educirati mlade i osobe s invaliditetom o pravima i mogućnostima koje nudi Europska unija. Projekt ‘EU frekvencija’ financira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske”, kazao je Tomislav Goll, direktor Radija 92 fm.

Prilagodba