U Rijeci održana radionica za novinare na temu Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima

U Rijeci održana radionica za novinare na temu Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima

15. rujna 2022.Kategorije: Novosti

U Rijeci održana radionica za novinare na temu Stereotipi i predrasude o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima

Povodom obilježavanja prve godišnjice rada Područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Rijeci, 14. rujna 2022. godine u prostorijama Ri Huba održana je radionica o medijskom izvještavanju o osobama s invaliditetom.

Sudionicima radionice, predstavnicima medija te organizacijama civilnog društva- udrugama s područja Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije, stručna suradnica za pravne poslova Klara Senčanin i Tea Rubeša, savjetnica pravobraniteljice predstavile su područja rada Ureda pravobraniteljice preko institucionalnih mehanizama, zakonodavnog okvira te nadležnosti i djelokruga rada te ujedno predstavile rad Područnog ureda u Rijeci kroz najznačajnije aktivnosti i inicijative koje je riječki ured ostvario u svojoj prvoj godini rada.

Zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić istaknuo je činjenicu da su mediji, kao kreatori percepcije javnosti o osobama s invaliditetom, i medijsko izvještavanje o osobama s invaliditetom neizmjerno bitni za osobe s invaliditetom i udruge koje se bave njihovim položajem u društvu te se prikazom primjera iz prakse nastojalo osvijestiti obrasce izvještavanja koji nisu u skladu sa zahtjevima UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Ujedno se ukazalo na važnost korištenja odgovarajuće terminologije koja je u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, posebno istaknuvši da vrlo često diskriminacija i stavljanje u nepovoljan položaj započinje već prilikom oslovljavanja određene grupe ljudi ili pojedinca. Ujedno se kroz teorijsko izlaganje i primjere iz prakse ukazalo na promjenu u načinu gledanja na invaliditet i osobe s invaliditetom, odnosno na nužnost shvaćanja invaliditeta kao pitanja ljudskih prava te se prisutne pozvalo na odmak od medicinskog modela i modela milosrđa koji još uvijek prevladavaju u našem društvu.

Na radionici su se mogla čuti i iskustva medijskih djelatnika o načinu izvještavanja o osobama s invaliditetom i teškoćama na koje pritom nailaze, a o drugoj strani priče prisutne je upoznala novinarka HRT-a Radija Rijeke Iva Pavletić Crnić.

Nakon navedenih izlaganja osobe s invaliditetom te predstavnici udruga iznijeli su svoja iskustva vezana za izvještavanje o osobama s invaliditetom te ukazali na važnost zastupljenosti tema od interesa za osobe s invaliditetom u medijima, kao i o nedostatku redovnih televizijskih i radijskih emisija posvećenih osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju.

Radionica je otvorila prostor za brojna pitanja i potrebne informacije vezane uz izvještavanje o osobama s različitim vrstama invaliditeta, a sve u interesu ukazivanja na poteškoće s kojima se susreću osobe s invaliditetom kao i primjerima pozitivne prakse kao putokazima koji mogu osigurati senzibiliziranje javnosti za prava osoba s invaliditetom, promicati pozitivnu percepciju i veći stupanj društvene svijesti o osobama s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: