U Rijeci je konferencijom o zapošljavanju osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja otvoren Mentalfest 2023.

U Rijeci je konferencijom o zapošljavanju osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja otvoren Mentalfest 2023.

11. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Od 9. do 16. listopada u Rijeci i Opatiji se održava osmi po redu Mentalfest 2023. -Festival mentalnog zdravlja, pod sloganom „Mentalno zdravlje je univerzalno ljudsko pravo“.

 Mentalfest je otvoren 9. listopada održavanjem konferencije u Hotelu Jadran na temu „Zapošljavanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja: zajednički posao na putu oporavka”. Konferencija se održava u okviru projekta IPSilon – primjena učinkovitog modela zapošljavanja, podržanih osoba sa psihosocijalnim poteškoćama, kojeg provodi Udruga Vida u partnerstvu s IPS Norge i u suradnji s Domom Turnić. Mentalfest se u Rijeci održava osmi put s ciljem povezivanja stručnjaka i institucija u lokalnoj zajednici, naglašavanja važnosti mentalnog zdravlja za život ljudi i društvo u cjelini, kao i borbe protiv stigme mentalnih bolesti.

Prisutnima su se uvodim govorima obratili Ivona Mladina, predsjednica Udruge Vida, Goran Palčevski, predstavnik Grada Rijeke, Martina Baiocco, ravnateljica Doma Turnić i državna tajnica Marija Pletikosa, ispred Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, složni u jednome, da osobe s teškoćama mentalnog zdravlja nisu konkurentne na otvorenom tržištu rada te imaju potrebu za odgovarajućom podrškom i pomoći kako bi se zaposlile i čim duže ostale u svijetu rada.

Thomas Knutzen iz IPS Norge i Lorenzo Pelizza sa sveučilišta u Bologni predstavili su značaj IPSilon projekta u njihovim zemljama. Norveška je vodeći stručnjak i edukator u području podržanog zapošljavanja, a na primjeru Italije prikazano je kako ovaj program postiže uspjehe pri zapošljavanju tako i tijekom zaposlenosti osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja.

Ostali stručnjaci i izlagači iznijeli su svoj rad i iskustva kroz praksu sa naglaskom na važnosti mentalnog zdravlja za život ljudi, kao i borbe protiv stigme mentalnih bolesti. Održanom konferencijom nastojalo se utjecati na podizanje razine svijesti o važnosti zapošljavanja osoba sa psihosocijalnim poteškoćama kao i o preprekama na koje nailaze u ostvarivanju svoga prava na rad, povećanju vidljivosti ovoga problema, ali i prikazati pozitivne primjere iz prakse. Tom prilikom iznijeta su pozitivna iskustva u zapošljavanju korisnika Doma Turnić, Centra za pružanje usluga u zajednici „JA KAO I TI“ iz Osijeka, Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra za pružanje usluga u zajednici iz Ozlja.

Na konferenciji „Zapošljavanje osoba s poteškoćama mentalnog zdravlja: zajednički posao na putu oporavka” sudjelovala je i predstavnica Pravobranitelja za osobe s invaliditetom, savjetnica Tea Rubeša izlaganjem na temu diskriminacije osoba s invaliditetom prilikom zapošljavanja iz prakse pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Podijelite ovu objavu s drugima: