U Osijeku predstavljeni rezultati projekta „Radius V”

U Osijeku predstavljeni rezultati projekta „Radius V”

11. listopada 2023.Kategorije: Novosti

Organizacija za društveni razvoj DKolektiv održala je 11. listopada 2023. događanje „Radius V i perspektive za razvoj volonterstva“ u prostorima Društvenog ateljea i Volonterskog centra Osijek. Iz Ureda Pravobranitelja za osobe s invaliditetom predstavljanju je prisustvovala stručna suradnica Tatjana Kukec.

Na spomenutom događanju predstavljena su relevantna saznanja o stanju volonterstva proizašla iz niza provedenih znanstvenih istraživanja, ispitivanja društvenih potreba i javnog mnijenja provedenih kroz projekt „Radius V”.

Projekt „Radius V” je program istraživanja i razvoja volonterstva usmjeren na kreiranje poticajnog okruženja za razvoj volonterstva u Hrvatskoj kroz jačanje stručnih, analitičkih i zagovaračkih kapaciteta organizacija civilnog društva te poticanje umrežavanja, suradnje i strukturiranog dijaloga između organizacija civilnog društva, lokalne i područne (regionalne) samouprave, socijalnih partnera, visokoobrazovnih i znanstvenih ustanova s ciljem razvoja učinkovitih javnih politika u području razvoja volonterstva. Projekt je započeo s provedbom krajem listopada 2020., a završava krajem listopada ove godine. Nositelj projekta je DKolektiv – organizacija za društveni razvoj, a partneri na projektu su: Hrvatski centar za razvoj volonterstva, Volonterski centar Zagreb, Udruga „MI” – Split, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Centar za civilne inicijative, ACT Grupa, Sveučilište u Rijeci, Filozofski fakultet u Rijeci, Grad Split, Grad Rijeka, PRONI Centar za socijalno podučavanje. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Na temelju spoznaja proizišlih kroz projekt, oblikovane su i predstavljene smjernice za razvoj volonterstva koje će služiti kao ključna referenca za donositelje odluka u području unapređenja volonterstva te je uspostavljena i pilotirana inovativna metodologija koja će omogućiti sustavno i kontinuirano praćenje, istraživanje te mjerenje utjecaja volontiranja na osobni razvoj pojedinaca i na društveno-ekonomski razvoj društva.

 Nakon predstavljanja projekta i smjernica za razvoj volonterstva te metodologije mjerenja utjecaja volontiranja provedena je diskusija u kojoj su sudjelovali sudionici događanja, odnosno same udruge, škole i ustanove koje djeluju kao organizatori volontiranja, predstavnici iz akademske zajednice kao i predstavnici jedinica lokalne i područne samouprave te institucija koje djeluju na području grada Osijeka. Zajednički zaključak diskusije bio je da zajedničkim djelovanjem i koordinacijom svih dionika u društvu te poticanjem i edukacijom prvenstveno mladih, ali i svih članova društva o volonterstvu možemo doprinijeti razvoju volonterstva.

Podijelite ovu objavu s drugima: